Otkaz zbog seksualnog uznemiravanja: Metropoliten Opera otpustila slavnog dirigenta

Autor:

13.03.2018 13:01

Foto:

Foto:



Njujorška Metropoliten opera dala je otkaz svom počasnom dirigentu Džejmsu Levinu, s kojim je već bila prekinula saradnju, nakon istrage kojom je potvrđeno da je voditelj orkestra kriv za seksualno zlostavljanje.

Levin (74) je privremeno razrešen dužnosti još 3. decembra nakon tekstova koji su o njemu objavili Njujork tajms i Njujork post.

Dva dnevna lista su iznela slučaj čoveka koji je slavnog dirigenta optužio za neprimereno dodirivanje od 1985, kada je imao tek 15 godina, do 1993. godine.

Džejms Levin

Još trojica muškaraca javno su izjavila da ih je Levin napastovao, ali sud protiv njega nije podigao optužnicu.

Dirigent je službeno otišao u penziju nakon sezone 2015-2016. nakon 40 godina na dužnosti dirigenta u Metu, zbog zdravstvenih razloga.

Ali, i dalje je bio počasni dirigent te ustanove i više puta se vraćao kako bi upravljao orkestrom, a zadnji put je nastupio u Verdijevom "Rekvijemu" 2. decembra.

-U istrazi su pronađeni čvrsti dokazi da je Levin odgovoran za seksualno uznemiravanje i napastovanje" pre dolaska u Met i tokom saradnje s njuorškom operom - navodi ta ustanova u saopštenju.

Žrtve njegovih postupaka bili su "umetnici na početku karijere nad kojima je Levin imao vlast", dodaje se.

S obzirom na zaključke istrage koju je vodio bivši glavni tužitelj savezne države Nju Džersi Robert Kliri, direktori opere i njen upravni odbor ocenili su da bi bilo "neprikladno i nemoguće" da Levin nastavi svoj angažman u Metu.

Uz dužnost počasnog muzičkog dirigenta, otpušteni maestro je ostao i bez mesta voditelja programa za mlade umetnike.

Ugledna ustanova u saopštenju ipak ističe da je istraga u okviru koje je saslušano više od 70 ljudi, pokazala kako su neutemeljene optužbe i glasine da su čelnici Meta prikrivali informacije koje ga kompromitiraju.

Nakon prekida saradnje s Levinom, Metropolitan Opera se dogovorila s kvebečkim dirigentom Janikom Nezet-Segvinom da na jesen preuzme upravljanje orkestrom, što je dve godine pre planiranog.