"Oslobođenje Skoplja" Radeta i Danila Šerbedžije na FEST - u (video)

Autor:

01.03.2017 10:27

Foto:

Foto:



Film "Oslobođenje Skoplja“, hrvatsko-finsko-makedonska koprodukcija u režiji Radeta Šerbedžije i njegovog sina Danila, biće prikazan danas u Centru "Sava“ na 45. Međunarodnom filmskom festivalu FEST.

Rade Šerbedžija: Bezobrazno se ponašam kao da sam večan

Ostvarenje "Oslobođenje Skoplja" bilo je u širem izboru za nabolji strani film u konkurenciji za Oskara, i u njemu uz Radeta Šerbedžiju glume i Deniz Abdula, Kire Acevski, Stefan Arsić, Hristina Dimovska, finski glumac Miko Nousiainen, Lucija Šerbedžija, Silvija Stojanovska i u debitantskoj ulozi David Todosovski.

Publika će film moći da vidi na Festu u Centru "Sava“ i u četvtak, a nakon toga biće prikazan i u petak u bioskopu "Fontana“, a u subotu u Ustanovi kulture "Vlada Divljan“.

Lenka Udovički i Rade Šerbedžija: Zašto smo morali da napustimo Beograd

Glumac i režiser filma "Oslobođenje Skoplja" Rade Šerbedžija naveo je agenciji Beta da mu je veoma žao i da je malo falilo da njegov prvenac bude u najužem izboru za strani film koji je kandidat za Oskara.

- Nažalost, počeli smo jako kasno da promovišemo film. Nismo ni imali dovoljno novca, imali smo samo jednu projekciju pa smo opet bili ako blizu da uđemo u najuži izbor - ističe Šerbedžija.

Film "Oslobođenje Skoplja" rađen je po pozorišnoj predstavi Dušana Jovanovića o propadanju jedne porodice u Drugom svetskom ratu, gde je u središtu pažnje dečak koji živi sa majkom pod nemačkom okupacijom, dok mu se otac bori u partizanima, a majka, u želji da spase porodicu, stupa u blisku vezu sa nemačkim oficirom kod koga je zaposlena.

Goran, osmogodišnjak, glavni je junak ove priče i kroz njegove oči publika proživljava surovost rata, siromaštvo, patnju, vidi slike okupiranog Skoplja, grada koji su Nemci, uz pomoć svojih bugarskih saveznika, okupirali 1942. godine.

Beogradski filmski praznik: Večeras počinje 45. FEST (foto/ video)

"Oslobođenje Skoplja" Radetu Šerbedžiji prva je filmska režija i sa njom je konkurisao za Oskara. Scenario su potpisali takođe otac i sin.

Danilo Šerbedžija rođen je 1971. godine u Zagrebu. Njegovo rediteljsko debitantsko delo, "Sedamdeset i dva dana", 2010. godine bilo je hrvatski kandidat za Oskara za najbolji film na stranom jeziku. Radi paralelno kao reditelj i glumac.

Komentari. (0)

Loading