Oliveri Katarini i Petru Božoviću uručen "Zlatni pečat" Jugoslovenske kinoteke (foto)

Autor:

07.06.2017 08:46

Foto:

Foto:



Glumcima Oliveri Katarini i Petru Božoviću uručen  je "Zlatni pečat" Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Vredno priznanje istaknutim umetnicima uručio je direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić.

Večerašnja svečanost je bila u čast 6. juna, Dana jugoslovenske kinoteke, ali i povodom otvaranja 19. Festivala nitratnog filma.

Diva jugoslovenske kinematografije Olivera Katarina, vidno uzbuđena je izašla pred publiku u dvorani Jugoslovenske kinoteke, koja ju je dočekala frenetičnim aplauzom.

Olivera Katarina: Plakala sam danima i htela da pobegnem sa snimanja “Skupljača perja”

- Zahvaljujem svima na toplom pozdravu. Nije ovako bilo često u mom životu. Uglavnom sam bila sama. Jedno dvadeset godina sam bila zaboravljena od svih i odjednom kao što to biva u mom životu kao da sam se probudila iz sna. Pažnja medija, put Kan...Odjednom zagrljaj Srbije...Jel se to probudila Srbija - rekla je Olivera Katarina.

Ona je dodala da se lepo provela u Kanu gde su je posle pola veka divno primili Francuzi.

- Ponovo sam osetila ljubav Francuza kao nekada kada sam 72 puta pevala u Olimpiji ni kada sam bila na premijeri filma "Skupljači perja" koji je njih zaista osvojio - kazala je Olivera Katarina.

Onda je slavna glumica na oduševljenje publike otpevala nekoliko taktova romskog tradicionala "Đelem, Đelem".

Bard našeg glumišta Petar Božović zahvalio se na priznanju u duhu filmova Živka Nikolića kojima, kako kaže, "mnogo duguje".

- Nije trebalo..., a može i to sam i očekivao - podigao je publiku na noge Petar Božović. On je naglasio da u Beogradu postoje dve hrama.

Održala obećanje: Olivera Katarina u Kanu izvela “Đelem, Đelem” i posvetila je preminulim kolegama (foto/video)

- Jugoslovenska kinoteka i Kolarčeva zadužbina. Pre deset godina na nekoj svečanosti u Jugoslovenskoj kinoteci govorio sam da se svi sećamo sebe u maloj Kosovskoj ulici gde smo držeći za ruku drago stvorenje i po kiši čekali na kartu za projekciju filma u hramu kulture -  kazao je Božović.

Prema njegovim rečima, Kolarac je univerzitet svih nas koji nikada ne možemo da diplomiramo.

- Hvala Iliji Kolarcu koji nam je ostavio obrazovanje u amanet. Mogli bi i danas neki da se ugledaju na njega. Nije to tako davno bilo, a i imaju para. I ja bih nešto večeras otpevao, ali nisam pri glasu... - kazao je Božović.

Potom je Festival nitratnog filma otvorio program "Beograd između dva svetska rata" u okviru koga su prikazana tri ostvarenja: prvi danas znani dokumentarni film o Beogradu - "Beograd" zatim "Beograd, prestonica Kraljevine Jugoslavije" Vojina M. Đorđevića iz 1932. godine i češko-jugoslovenska koprodukcija "Beograd" producenta Lavoslava Rajhla, scenariste Julijusa Šmita i snimatelja Jaroslava Blažeka.

Petar Božović o mlađim kolegama: Većina nema jačinu i snagu u sebi, osim što se lepo slikaju

Moto ovogodišnjeg Festivala nitratnog filma je "Pod sjajem zapaljivih zvezda", a osnivač i umetnički direktor Aleksandar Erdeljanović je najavio 46 filmova iz 30 arhiva Evrope, Azije i Amerike i dolazak tridesetak gostiju iz 13 zemalja.

 

Komentari. (0)

Loading