Novi film Rajka Grlića i Matjaža Ivanišina premijerno na 64. Marovskom festivalu

Autor:

22.03.2017 16:14

Foto:

Foto:



U okviru 64. Martovskog festivala - Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, u Velikoj sali Doma omladine Beograda 1. aprila od 21 čas, premijerno pred domaćom publikom biće prikazan novi film Rajka Grlića i Matjaža Ivanišina "Svaka dobra priča je ljubavna priča" (Vsaka dobra zgodba je ljubezenska zgodba, Slovenija/Hrvatska, 2017, trajanje 70:50).

Dokumentarni film "Svaka dobra priča je ljubavna priča" govori o predstavi "Boris, Milena, Radko" i o četvoro javnih ličnosti odgovornih za pozorišnu produkciju: scenaristi i reditelju Dušanu Jovanoviću, glumici Mileni Zupančić i glumcima Radku Poliću i Borisu Cavazzi. To je priča o ljubavnom trouglu, ali i sasvim otvorena priča o javnom i privatnom životu umetnika. Prateći produkciju tokom četiri meseca – od prvih proba pa sve do premijere – a istovremeno i intiman život umetnika, film obrađuje univerzalnu temu odnosa između stvarnog i zamišljenog, između intimnih i javnih oblika umjetnosti. Prikazan je na ZagrebDox festivalu ove godine.

Rajko Grlić i Matjaž Ivanišin o svom ostvarenju kažu sledeće:

-To je film o stvaranju pozorišne predstave. Film koji prati produkciju te predstave i njene protagoniste, te u procesu priča priču o odnosu između stvarnosti i mašte, između činjenica i fikcije. Film govori o odnosu između intimnog i javnog aspekta umetnosti i o našoj sklonosti preplitanja naših ličnih i životnih iskustava, naše intime, sa pričama koje pripovedamo. Film koji nastoji da definiše šta od ispričanog je egzibicionizam i šta je iskreno, a ponekad i bolno suočavanje sa samim sobom.

Kratke biografije reditelja:

Rajko Grlić rođen je 1947. godine u Zagrebu. Godine 1971. diplomirao je filmsku režiju na FAMU-u u Pragu. Kao reditelj i scenarista snimio je dvanaest igranih filmova prikazivanih u bioskopima na pet kontinenata i uvrštenih u takmičarske programe vodećih svetskih festivala – uključujući i festival u Kanu – na kojima je osvojio brojne nagrade. Više na: www.rajkogrlic.com

Filmografija (Selekcija):

2016: Ustav Republike Hrvatske (The Constitution)

2010: Neka ostane među nama (Just Between Us)

2006: Karaula (Border Post)

2002: Josephine

2001: Novo novo vrijeme (Who Wants To Be A President) (dokumentarni,ko-reditelj)

1991: Čaruga (Charuga)

1989: That Summer of White Roses

1986: Za sreću je potrebno troje (Three For Happiness)

1984: U raljama života (In the Jaws of Life)

1981: Samo jednom se ljubi (You Love Only Once)

1978: Bravo Maestro

1974: Kud puklo da puklo (If It Kills Me)

Matjaž Ivanišin rođen je 1981. godine u Mariboru. Godine 2007. diplomirao je filmsku i televizijsku režiju na Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju u Ljubljani. Režirao je nekoliko kratkometražnih i srednjometražnih igranih i dokumentarnih filmova za koje je osvojio nagrade u domovini i u inostranstvu. Trenutno radi na prvom samostalnom dugometražnom filmu.

Filmografija (Selekcija):

2014: Hiške (Houses), dokumentarni, 51’, ko-režija sa Darkom Sinkom

2013: Karpopotnik (Karpotrotter), dokumentarni, 48’

2011: Hiša na Jurčkovi (A House on Jurčkova Street), kratki igrani, 5’

2009: Šentilj – Spielfeld: mejni prehod, ki ga ni več (Šentilj – Spielfeld: a border crossing that once was), dokumentarni, 55’

2006: Moje male ljubice (My little sweethearts), TV igrani, 56’

2005: Quick View, kratki igrani, 23’

Ovogodišnje, 64. izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, poznatijeg kao Martovski festival, biće u potpunosti okrenuto ka domaćem filmu, domaćim filmskim autorima i, naravno, ka domaćoj publici. Sve na jednom mestu – u svim prostorima Doma omladine Beograda, koji je od ove godine i organizator festivala, a novi umetnički direktor je Boban Jevtić.

Od 30. marta do 2. aprila biće prikazano preko 80 filmova u takmičarskim kategorijama, nekoliko premijernih projekcija filmova u revijalnom delu programa, a biće održane i brojne radionice, konsultacije i razgovori filmskih stvaralaca, studenata i redovne publike, kao i prateći muzički program (DJ program svake večeri i koncert benda Autopark 1. aprila).

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je stalna manifestacija u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd, koji je i pokrovitelj Festivala.

Komentari. (0)

Loading