"Nebeska tema": Prikupljeno više od polovine sredstava za film o Vladi Divljanu

Autor:

18.04.2017 19:05

Foto:

Foto:



Za manje od dve nedelje pomoću onlajn kampanje prikupljeno je više od polovine potrebnih sredstava za završetak snimanja filma o Vladi Divljanu – "Nebeska tema“, saopštila je producentska kuća "Starhil“.

Preko platforme za grupno finansiranje Indigogo za 13 dana prikupljeno je 21.670 dolara, što je nešto više od polovine iznosa (56 odsto) neophodnog za završetak snimanja filma Nebeska tema.

Ukupan iznos od 39.000 dolara neophodan je za preostalih 14 dana snimanja, nakon čega sledi postprodukcija filma (Link za stranu preko koje zainteresovani mogu podržati film je - https://igg.me/at/nebeskatema).

Ukoliko novac bude prikupljen putem kampanje za grupno finansiranje, snimanje se nastavlja 10. juna.

Film je dosada podržalo 244 ljudi, a prezentacija je na platformi Indigogo imala 21.044 poseta.

Ove brojke se naravno iz sata u sat menjaju, a podrška stiže iz Srbije, Hrvatske, SAD, Švajcarske, Nemačke, Rusije, Ujedinjenjih Arapskih Emirata, Danske, Kanade, Holandije, Velike Britanije i još 14 zemalja.

 

Kampanja je počela 5. aprila i traje 60 dana.

Kampanje za grupno finansiranje su u svetu uobičajen način prikupljanja sredstava za nezavisne filmove.

Sve se odvija putem interneta, a cilj je uključiti veći broj ljudi koji malim uplatama na kraju sakupe iznos dovoljan za realizaciju i projekata koji su produkciono zahtevni.

Nebeska tema scenariste i reditelja Mladena Matičevića jeste dugometražni dokumentarac sa elementima igranog filma, o Vladi Divljanu.

U njemu učestvuju najznačajniji autori sa prostora bivše Jugoslavije. Specijalno za ovu priliku će snimiti (i u filmu izvoditi) nove verzije čuvenih Vladinih pesama.

Takav autorski pristup i veliki broj atraktivnih učesnika čini film jedinstvenim projektom kakav još nije viđen na našim prostorima.

Film je po formi i narativnoj strukturi sličan svom glavnom junaku – istovremeno i dokument i bajka, i urban, i emotivan, i romantičan.

U filmu učestvuju Darko Rundek, Momčilo Bajagić Bajaga, Svetozar Cvetković, Zdenko Kolar, Aleksandar Šandorov, Dušan Strajnić, Mladen Juričić Maks, Srđan Gojković Gile, Srđan Šaper, Goranka Matić, Momčilo Moma Rajin, Dina Divljan, Stevan Divljan i Pavle Divljan, Ivana Šoljan, Emil Tedeski, Bojana Vunturišević, Dušan Kojić Koja i drugi.

U poslednjih godinu dana snimljeno je 80 odsto filma Nebeska tema na lokacijama u Beogradu, Zagrebu, Beču, Rovinju i na Braču.

Film su pored Vladinih prijatelja podržali Filmski centar Srbije i Centar za kulturu "Vlada Divljan“.