Najzanimljiviji detalji o ovogodišnjem Oskaru: Rekordi, favoriti, večiti gubitnici

Autor:

26.02.2017 13:37

Foto:

Foto:



Noćas, dva i po sata nakon ponoći u Dolbi teatru u Los Anđelesu po 89. put biće dodeljeni Oskari, najprestižnije filmske nagrade na svetu. O pobednicima u 24 kategorije odlučivaće 6.687 članova američke Akademije za filmsku umetnost i nauku (svi glasaju za najbolji film, ostale nagrade se dodeljuju po sekcijama: glumci glasaju za glumce, montažeri za montažere...). Dodela Oskara će moći direktno da se prati na prvom programu RTS-a 27. februara od 02.30 sati.

Mjuzikl "La La Land" Dejmijena Šazela predvodi listu favorita sa 14 nominacija, za njim slede drama o odrastanju tamnoputog gej mladića, "Mesečina" (Moonlight) Berija Dženkinsa i priča o komunikaciji sa vanzemaljcima, "Dolazak" (Arrival) Denija Vilneva sa po osam nominacija.

Uz pomenuta tri naslova, za najbolji film ove godine su nominovani i "Mančester na moru" (Manchester by the Sea) Keneta Lonergana, "Lav" (Lion) Garta Dejvisa, "Po cenu života" (Hell or High Water) Dejvida Makenzija, "Nevidljivi faktori" (Hidden Figures) Teodora Melfija, "Greben spasa" (Hacksaw Ridge) Mela Gibsona i "Fences" (Ograde) Denzela Vošingtona.

A evo i nekoliko zanimljivosti vezanih za ovogodišnje favorite...

* Među devet nominovanih za najbolji film, najmanji budžet imala je "Mesečina" (pet miliona dolara), a najveći naučno-fantastični "Dolazak" (47 miliona). Najviše novca na bioskopskim blagajnama ubedljivo je zaradio "La La Land" - 340 miliona dolara do sada.

* Pošto je nominovan za dve pesme, "La La Land" ne može da osvoji više od 13 Oskara. Ako bude tako (ili osvoji jednu statuetu manje), oboriće dugogodišnji rekord koji drže "Ben-Hur" (1959), "Titanik" (1998) i "Gospodar prstenova: Povratak kralja" (2003) kao filmovi sa najviše Oskara u istoriji (po 11).

* Ukoliko osvoji više od deset nominacija, "La La Land" će postati najuspešniji mjuzikl u istoriji filma i oboriti rekord koji od 1961. drži "Priča sa zapadne strane" sa 10 statueta.

A post shared by La La Land (@lalaland) дана 13. Феб 2017. у 10:00 PST


* Ako osvoji Oskara za najbolji film, "La La Land" će biti 11. mjuzikl kojem je to pošlo za rukom. Poslednji je bio "Čikago" 2002.

* Meril Strip nadmašila je sopstveni rekord glumca sa najviše nominacija: sada ih ima 20. Vlasnica je tri Oskara. Pobedi li u noći između nedelje i ponedeljka za "Florens Foster Dženkins", izjednačiće se sa rekorderkom Ketrin Hepbern za najnagrađenijeg glumca.

* Ukoliko uzme Oskara za glumu, Denzel Vošington ("Fences") bio bi tek sedmi glumac i prvi Afro-amerikanac sa tri Oskara. Osim Meril Strip, po tri Oskara imaju Ingrid Bergman, Volter Brenan, Danijel Dej-Luis i Džek Nikolson. (Kao što smo već rekli, Ketrin Hepbern ima četiri).

* Ukoliko pobedi, Francuskinja Izabel Iper ("Ona") mogla bi da bude jedna od nekolicine glumica nagrađenih za glumu na neengleskom jeziku. Bila bi tek četvrta u toj kategoriji, posle Italijanke Sofije Loren ("Ćoćara", 1961), svoje zemljakinje Marion Kotijar ("Život u ružičastom", 2008) i Špankinje Penelope Kruz ("Ljubav u Barseloni", 2009). Među glumcima tu su još i Robert de Niro ("Kum 2", 1975), Roberto Beninji ("Život je lep", 1998), Benisio del Toro ("Putevi droge", 2001) i Kristof Valc ("Prokletnici", 2010).

* Vajola Dejvis je prva crna glumica sa tri nominacije. Pre ovogodišnje nominacije za sporednu ulogu u "Fences", bila je nominovana za "Sumnju" (2009) i "Služavke" (2012). Ovo bi bila njena prva nagrada.

* Ukoliko pobedi, Dejmijen Šazel ("La La Land") biće najmlađi reditelj oskarovac u istoriji sa 32 godine. On, međutim, nije i najmlađi nominovani za režiju: taj rekord drži Džon Singlton koji je imao samo 24 kada je nominovan za "Žestoke momke" (1991).

A post shared by MOONLIGHT (@moonlightmov) дана 25. Феб 2017. у 6:13 PST


* Ako, pak, Beri Dženkins ("Mesečina") uzme Oskara za režiju, bio bi prvi Afro-amerikanac kome je to pošlo za rukom. On je tek četvrti crni autor nominovan za režiju, posle Singltona, Lija Denijelsa ("Precious") i Stiva Mekvina ("12 godina ropstva").

* Nominovani dugometražni dokumentarac "O.J.: Made in America" u trajanju od 7 sata i 47 minuta najduži je film nominovan za Oskara u istoriji.

* Didi Gardner i Džeremi Klajner iz producentske kuće "Plan B" (čiji je vlasnik Bred Pit) prvi su producenti nominovani za najbolji film četiri godine zaredom ("12 godina ropstva", "Selma", "Opklada veka" i "Mančester na moru").

* Met Dejmon, producent filma "Mančester na moru" tek je treća osoba nominovana i za glumu i za scenario i za najbolji film, uz Vorena Bitija i Džordža Klunija.

* Ove godine nominovan je rekordan broj žena (9) među producentima za najbolji film.

* Jedina žena među 13 nominovanih scenarista je Alison Šreder, koja je napisala scenario za "Nevidljive faktore" zajedno sa rediteljem Tedom Melfijem (prema knjizi Margo Li Šeterli).

* Džoj Mekmilon, montažerka "Mesečine" sa Netom Sandersom je prva Afro-amerikanka koja je nominovana u toj kategoriji.

* Ai-Ling Li i Mildred Jatru Morgan su prve žene nominovane za montažu zvuka.

* Ogast Vilson dobio je posthumnu nominaciju za scenario za "Fences", što se dešava deveti put u ostoriji Oskara i prvi put za jednog crnca. Ako Vilson, koji je preminuo 2005, dobije nagradu, biće tek drugi pokojni pisac nagrađen posle smrti, nakon scenariste Sidnija Hauarda nagrađenog 1939. za "Prohujalo s vihorom".

* Martin Batler i Bentli Din režirali su dramu "Tanna", prvo ostvarenje iz Australije koje je nominovano za najbolji strani film. Ova zemlja je od 1996. kandidovala deset filmova za ovu kategoriju. Takođe, reč je o prvom filmu o narodu Vanuatu. U njemu igraju naturščici koji u životu nisu pogledali film, a sniman je bez struje - na sunčevu energiju. I montiran je na mašini na solarni pogon.

* "Kubo and the Two Strings" je drugi u potpunosti animirani film koji je nominovan i za vizuelne efekte. Prvi je bio "Noćna mora pre Božića" (1993) koji je izgubio od "Parka iz doba jure".

* Najbaksuzniji nominovani ove godine: kompozitor Tomas Njuman za "Putnike" (njegova 14. nominacija), mikser zvuka Greg P. Rasel za "13 Hours" (17. nominacija) i mikser zvuka Kevin O'Konel za "Greben spasa" sa 21 nominacijom - svi još čekaju svog prvog Oskara.

* Kompozitor Tomas Njuman doneo je svojoj porodici rekordnu 90. nominaciju (tu su još i Alfred, Lajonel, Emil, Tomas, Dejvid i Rendi Njuman).

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading