Nagrada "Vip poziva“ uručena Aleksandru Neškovu

Autor:

23.02.2018 20:12

Foto:

Foto:



Aleksandru Neškovu, prvaku baleta, pedagogu i balet majstoru Baleta atinske Nacionalne opere, večeras je u Nacionalnoj fondaciji za umetničku igru uručeno priznanje "Vip poziva“, koje već osmu godinu dodeljuju Beogradski festival igre i kompanija Vip mobile. Po završetku javnog časa koji je održao mladim igračima, Neškovu je odato priznanje za afirmaciju baletske umetnosti van granica Srbije, dok mu je plaketu uručila Branka Pudrlja Durbaba, senior direktor Prodaje i Korisničkog servisa Vip mobile.

Jubilarno 15. izdanje Beogradskog festivala igre pod sloganom "Prestonica“ posebno je po tome što odlukom petočlanog žirija po prvi put ima dva laureata, jer je uz Neškova nosilac ovog priznanja i solistkinja Baleta Državne opere iz Beča, Gala Jovanović.

Neškov je u periodu od 19. do 23. februara održao besplatan majstorski kurs za mlade baletske igrače uzrasta od 14 do 18 godina, u salama Nacionalne fondacije za umetničku igru.

Neškov je rođen u Novom Sadu, gde je nakon završene Baletsku škole i započeo karijeru u Baletu Srpskog narodnog pozorišta. Kao prvak baleta 1991. godine pridružuje se Nacionalnom baletu Mađarske u Pečuju, a učestvuje kao gostujući umetnik u mađarskoj Nacionalnoj operi u Budimpešti. Pet godina kasnije, postaje član Nacionalne opere i baleta Grčke, gde danas radi kao prvak baleta, balet majstor, asistent koreografa i predavač u Baletskoj školi Nacionalne opere Grčke, ali i u državnoj Baletskoj školi K.S.O.T. Ministarstvo kulture Grčke ga je proglasilo najboljim igračem 2003. godine, a njegov repertoar čine glavne uloge u predstavama kao što su "Don Kihot”, "Krcko Oraščić”, "Labudovo jezero”, dok igra u komadima koje potpisuju koreografi Milko Šparemblek, Vladimir Logunov, Ištvan Herczog i dr.

Slogan "Komunikacija u pokretu“ oslikava snagu saradnje Beogradskog festivala igre i kompanije Vip mobile koja traje već 11 godina i koja je iznedrila brojne zajedničke projekte, među kojima su najznačajniji nagrada "Vip poziva“, priznanje "Vip iskorak “, kao i projekat za mlade igrače "Vip talenti”.

Petnaesto izdanje Beogradskog festivala igre održaće se u periodu od 15. marta do 4. aprila.