Nagrada "Kočićevo pero" za proleće 2017. dodeljena Aleksandru Jugoviću za knjigu "Opsenari"

Autor:

15.03.2017 16:25

Foto:

Foto:



"Kočićevo pero" za proleće 2017. godine za visoka dostignuća u savremenoj književnosti biće dodeljeno Aleksandru Jugoviću za knjigu "Opsenari".
Književna nagrada "Kočićevo pero" za proleće 2017. godine pripala je Aleksandru Jugoviću za knjigu "Opsenari", saopšteno je danas iz Zadužbine "Petar Kočić Banjaluka-Beograd". Ovu odluku jednoglasno je doneo žiri - Nikola Vukolić (predsednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković, prenosi agencija Srna.

Vukolić je naveo da je Jugović, u opisu ambijenta i atmosfere, u apokaliptičnoj poplavi i nebu zakrčenom tamnim oblacima, postigao potpunu usaglašenost ljudskog udesa, prokletstva i neispunjenosti.

- Ali i neostvarenih želja svojih junaka koji su bili drugačiji od ostalih ljudi čiji je život, iako nedaleko od njih, proticao u drugačijim sadržajima i koji su, kad zatreba, znali i da se probijaju i prema visovima Jelice smatrajući da je sam život najveće Božije davanje. Jugović je stvaralac koji zna da priča, a piše iskreno, poletno, nadahnuto, ubedljivo - rekao je Vukolić.

Nagrada "Kočićevo pero", koju dodeljuje Zadužbina "Petar Kočić Banjaluka-Beograd" za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost lepoti Kočićeve misli i reči, Jugoviću će biti svečano uručena 31. marta, u Vukovoj zadužbini u Beogradu.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading