Muzički spektakl Alana Platela zatvara 52. Bitef

Autor:

12.06.2018 11:16

Foto:

Foto:



Pedeset drugo izdanje Bitefa održavaće se u Beogradu, od 14. do 22. septembra 2018. godine. Posebno interesovanje publike, naročito one naklonjene muzičkom pozoriš¡tu i muzici, uopšte, sigurno će izazvati predstava kojaće i svečano zatvoriti festival u beogradskom Sava Centru.

Radi se o produkciji kompanije "ballets C de la B" iz Belgije pod nazivom "Rekvijem za L". Čuveni koreograf Alan Platel, jedna od najvećh međunarodnih zvezda ovogodišnjeg Bitefa, u saradnji sa kompozitorom Fabiriciom Kasolom i uz učešćee muzičara iz različitih delova sveta, kreira svoju sopstvenu verziju Mocartovog "Rekvijema". U ovoj verziji, mešaju se muziči uticaji i žanrovi, uključujući džez, operu i popularnu afričku muziku, suočavajući nas sa smrću, na način koji je u isto vreme i tužan i veseo.

Platel je 2012. godine gostovao na 45. Bitefu sa predstavom "Gardenija" koja je naiš¡la na fantastičan prijem kod Bitefove publike. Od tada je prošlo šest godina i Platel je, kako je sam izjavio, doživeo mnoga nova iskustva.

- "Gardenija" mi veoma nedostaje. Jedna od glumica iz te predstave je u međuvremenu umrla, tako da ta predstava za mene ima i izvestan istorijski značaj. Međutim, "Rekvijem za L", predstavlja nešto potpuno drugačije. To je pre svega muzička predstava. Kompozitor Fabricio Kasol je radio na muzici Mocarta, na Rekvijemu, i to sa četrnaest muzičara iz Afrike, iz Južne Afrike, kao i sa muzičarima iz Evrope. Zajedno sa njima on je kreirao potpuno novu interpretaciju tog celokupnog Mocartovog dela, nakon čega se obratio meni da tu muzičku izvedbu postavim na scenu - izjavio je ovaj autor.

U produkciji ovog projekta, pored matične kompanije, učestvuju i renomirani međunarodni festivali i insitutcije, kao što su Berliner festšpile, Marsejski festival i Onazis centar iz Atine.

U strategiji Bitefa, koja u poslednjih nekoliko godina podrazumeva rad na stvaranju nove publike festivala,"Rekvijem za L" zauzima važno mesto. Posebne aktivnosti će se usmeriti ka pobuđvanju interesovanja učenika muzičkih škola i fakulteta da prisustvuju izvođenju ovog neobičnog scensko-muzičkog spektakla.

Maja Gašić

Autor