Mladi zlatni lav, nova nagrada za Kusturicu

Autor:

12.09.2016 09:28

Foto:

Foto:



Svečanom dodelom nagrada u subotu je završen 73. Filmski festival u Veneciji.

Čuveni Zlatni lav u kategoriji najboljeg filma, otišao je u ruke filipinskog reditelja Lava Dijaza za ostvarenje "The Woman Who Left".

Iako je po mnogima bio pretendant za glavnu nagradu, film "Na mlečnom putu" Emira Kusturice nije ovenčan Zlatnim lavom. Ipak, dobio je priznanje koje se po prvi put ove godine dodeljuje - Mladog zlatnog lava. Kako je objavljeno je na službenoj Fejsbuk stranici ovog filma, Mladi zlatni lav je nagrada koju  dodeljuje žiri sastavljen od mladih.

Kusturičina drama o ratu i ljubavi u kojoj, osim samog reditelja, glavne uloge tumače i italijanska lepotica Monika Beluči, Sloboda Mićalović, Miki Manojlović i mnogi drugi, naišla je na odličan prijem kod publike. Nakon projekcije fima, venecijanskom salom Grande se 15 minuta orio gromoglasni aplauz.

Međutim, nisu svi bili blagonakloni prema Kustirici i njegovom ostvarenju. Poznati francuski glumac Žerar Depardje uputio je niz uvreda na račun našeg reditelja, nazivajući ga "iskonstruisanim lažovom" i "užasnim likom". Ali ni Kusturica nije njemu ostao dužan, te je tako za francuske medije uzvratio da je Depardje "raspadnuti alkoholičar" i "kleptoman".

Ipak, ova razmirica nije bacila senku na svečanost. Pored Lava Dijaza i nagrade za najbolji film, Srebrnog lava za režiju podelili su Meksikanac Amat Eskalante za film "Neukroćeni" i ruski reditelj Andrej Končalovski za film "Raj".

Filipinski reditelj Lav Dijaz

Oskar Martinez za ulogu u filmu "Uvaženi građanin" i Ema Stoun za rolu u filmu "La la land" nagrađeni su u kategoriji za najbolje glumce. 

Rediteljka Ani Lili Amirpur je dobila specijalnu nagradu žirija za film "Bed beč", dok je film "Džeki" Noe Openhajma dobio nagradu za najbolji scenario, a veliku nagradu žirija osvojilo je ostvarenje "Noćne životinje" reditelja Toma Forda.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading