Mećavnik: “Hipnoza jedne ljubavi” otvara Jesenji pozorišni festival Emira Kusturice

Autor:

27.10.2017 15:42

Foto:

Foto:



Danas počinje drugi Jesenji pozorišni festival reditelja Emira Kusturice na Mećavniku. 

Izreka našeg proslavljenog književnika Matije Bećkovića "Kao da živimo u međuvremenu" ovogodišnji je slogan festivala koji će trajati dva dana a odvija se prema ideji osnivača da Mećavnik postane sinonim za prožimanje energije i iskustva između mladih i ostvarenih umetnika.

U takmičarskom programu Jesenjeg pozorišnog festivala biće predstavljene četiri studentske predstave. Fakultet dramskih i filmskih umetnosti Sinergija predstaviće se predstavom „Braća“, Mihaila Durnjenkova, Fakultet dramskih umetnosti iz Beograda sa predstavom Itana Koena, „Skoro pa drama“, Akademija umetnosti Novi Sad izvešće „Šest lica traži pisca“, autora Luiđija Pirandela, dok će se Akademija umetnosti Beograd predstaviti sa “Galebom” Antona Čehova.

Specijalni gosti festivala biće Zvezdara teatar sa predstavom “Hipnoza jedne ljubavi” Dušana Kovačevića, koji će svečano otvoriti Jesenji pozorišni festival.

Prenošenje iskustva i znanja kroz razgovor sa studentima na radionicama činiće segment i ovog pozorišnog festivala. Za dva dana festivala, publici će biti predstavljene četiri studentske predstave, dva dramska klasika i dva savremena teksta.

Selektor festivala, nagrađivani reditelj Milan Nešković, vodio se odabirom predstava koje će zajedno činiti najbolju celinu u odnosu na problem koji su mladi autori odlučili da tretiraju kroz pozorišni čin. Motiv percepcije savremenog trenutka prirodno se izdvaja u brojnim studentskim predstavama, bez obzira na to da li se one bave klasičnim dramskim delima ili savremenim autorima.

- Gotovo uvek je tretiranje problema odražavalo vreme u kome živimo, ali iz vizure mladih, kojima je Jesenji pozorišni festival i posvećen - izjavio je selektor festivala, reditelj Milan Nešković.

Maja Gašić

Autor