Matija Dedić: Jedva čekam da sviram džez u Beogradu

Autor:

17.10.2017 19:14

Foto:

Foto:



Konačno ću svirati autorski materijal za moju džez publiku u Beogradu, rekao je Tanjugu pijanista Matija Dedić, koji će sa svojim međunarodnim džez sastavom "Three sides of jazz" nastupiti 30. oktobra u Centru Sava, u sklopu 33. Beogradskog džez festivala.

Sa njim će na tom koncertu scenu podeliti američki bubnjar Džin Džekson i holandski kontrabasista Joris Tepe.

Specijalni gost na koncertu Matije Dedića biće naš najznačajniji džez pijanista Vasil Hadžimanov.

Cenjeni hrvatski pijanista ističe da mu je veliko zadovoljstvo što je njegov nastup deo programa izuzetno važnog festivala celom regionu.

-Beogradski džez festival je oduvek bio na svetskom nivou. U Beograd su dolazili muzičari koji su obeležili epohu. Divno je da takve stvari postoje na ovim prostorima gde vlada žuta štampa i apsolutna katastrofa u oblasti kulture obrazovanja - smatra Dedić.

Ističe da nakon skoro dvogodišnjeg predstavljanja publici pretežno repertoarom "Matija svira Arsena“, u Beograd dolazi sa potpuno drugačijim konceptom.

-Konačno ću svirati autorski materijal za moju džez publiku u Beogradu. Smatram da će sva tri segmenta pripremljena za taj koncert biti zanimljiva. Zanima me na koji će od tih segmenata publika najbolje reagovati. Solo, duo ili trio. Radujem se što ću sa Vasilom izvoditi naše autorske kompozicije i verujem da će taj deo publici biti posebno interesantan - rekao je Dedić.

Eminentni muzičar kaže da je jako teško džez muziku učiniti dostupnijom većem broju ljudi u regionu nekadašnje Jugoslavije u doba vladavine rijaliti programa.

- Mislim da je već sve pokušano. Taoci smo raznih zbivanja koja nam kroje izrazito težak put u našim željama i ostvarenjima. Mogu slobodno reći da nam je teže nego velikoj većini naših kolega po svetu - smatra Dedić.

Za njega nema dileme da je u Beogradu imao sjajan prijem publike i mnogo komercijalnijim programima od koncerta koji će održati u okviru programa Beogradskog džez festivala.

Ljubav do poslednjeg daha: Gabi Novak otkrila poslednje Arsenove reči upućene njoj

- Nastup sa mojom majkom Gabi Novak u Beogradu bio je verovatno i najdivniji trenutak našeg zajedničkog projekta. Neke stvari od tada sam napravio. Prilično uspešno balansiram između regionalnih, donekle komercijalnijih nastupa sa recimo Predinom, Džibonijem, Gabi... i inostranih isključivo džez koncerata i diskografskih izdanja. Zadovoljan sam, a to je za svakog muzičara važno - naveo je Dedić.

Vrhunski umetnik se raduje brojnim profesionalnim iskušenjima koja ga čekaju u budućnosti.

Najavljuje da posle Beograda odlazi sa Džeksonom i Tepeom u Beč i potom se ponovo okreće saradnji sa Predinom i solo nastupima na prostoru bivše države.

-Paralelno se pripremam za koncerte gde sviram Rapsodiju u plavom uz pratnju simfonijskog orkestra. Trenutno je vrlo aktualan i program Vivaldi za tri klavira u kojem učestvujem. Sve češće nastupam i sa predivnom umetnicom Merimom Ključo. Naravno nakon koncerta u Kotoru, razmišljamo da projekt 'Vasil, Bisera, Gabi i Matija', predstavimo u još nekoliko gradova - rekao je Dedić.