Marina Abramović: Mnogo volim Beograđane, ali oni mene ne vole

Autor:

22.10.2016 19:00

Foto:

Foto:



Konceptualna umetnica Marina Abramović je u ispovesti britanskom listu "Gardijan" rekla da mnogo voli ljude u Beogradu, ali da oni ne vole nju.

- Ako se vratim u Beograd, oni tamo ne žele da me vide. Podsećam ih na njihov neuspeh. Mnogo ih volim, ali oni ne vole mene - kaže Marina Abramović.

Ona je novinaru "Gardijana" pokazala fotografiju iz 1960-ih godina, na kojoj je ona jedina žena među šestoro mladih radikalnih umetnika koji su želeli da promene svet.

#Tribute #MarinaAbramovic #FridaKahlo #PortraitWithAScorpion ?❣

A photo posted by Mozez Singh (@mozezsingh) on Oct 20, 2016 at 11:46pm PDT

Marina Abramović je jedno vreme bila u braku s Nešom Paripovićem, ali, kako piše "Gardijan" ni sa njim više ne razgovara.

- Razumljivo je zašto njeni bivši prijatelji više ne govore blagonaklono o njoj. Ne samo da o njijma govori kao o gubitnicima: Ona u svojoj knjizi otkriva da Neša nije mogao da je zadovolji u krevetu, sve dok s njim nije slučajno zatrudnela - piše "Gardijan".

U vreme dok je izvodila svoje prve radikalne umetničke performanse, Marina Abramović je živela u najmanju ruku neobičnim životom u Beogradu, piše "Gardijan". Živela je s majkom, koja joj je nije dozvoljavala da izlazi iz kuće posle 10 uveče.

Posle performansa "Ritam 5" (u kojem je zapalila zvezdu petokraku, pa isekla nokte i kosu, pa onda ušla u vatru, da bi je onesvešćenu izneli odatle), uspevala je recimo da se ušunja u kuću.

Novine su tada pisale da bi trebalo da bude smeštena u psihijatrijsku bolnicu. Novinar uglednog britanskog časopisa je pitao da li su bili u pravu, na šta je Marija kratko odgovorila:

- Ne, ja verujem u svet koji stvaram oko sebe.

A na pitanje da li ima mnogo ožiljaka, umetnica je odgovorila:

- Imam, imam! Nemam tetovaže, ali imam ožiljke. 

Marina Abramovic é certamente das artistas contemporâneas que mais admiro. Sua arte performática explora as relações entre o artista, a arte e o público. Os limites do corpo e da mente. E suscita questões que nos fazem pensar no tempo, na vida, nos nossos instintos e na frágil condição humana. Nesta foto, uma das suas performances mais conhecidas "Rhythm 0 (1974)". A artista dispôs 72 objetos numa mesa a sua frente, que poderiam trazer dor ou prazer, e convidou o público a fazer o quisesse com ela. Essa performance durou 6 horas, e nesse curto espaço de tempo, o público foi de gestos simples e singelos até grandes atos de violência, deixando a artista como vemos na foto. E esse não é o momento final da performance... Maravilhosa uma arte que é capaz de revelar essas camadas mais primitivas dos seres humanos. Maravilhosa uma artista capaz de tanta entrega. Existem muitos outros trabalhos de Ms. Abramovic que eu absolutamente adoro. Entre eles um jogo online que nos faz rever nossa relação com as mídias digitais e a ansiedade dos tempos que vivemos. #marinaabramovic #art #performanceart

A photo posted by Higia Ikeda (@higiaikeda) on Oct 17, 2016 at 6:56pm PDT

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading