Kusturica o tome zašto ne želi De Nira na Kustendorfu

Autor:

09.01.2017 15:47

Foto:

Foto:



Prilikom predstavljanja programa 10. Filmskog i muzičkog festivala Kustendorf, osnivač Emir Kusturica rekao je da mu je samo jedno žao.

- Bilo mi je prvo žao što nismo De Nira doveli, ali moram da priznam, pošto sam ja čovek vrlo izoštrenog političkog sluha, posle njegovog nastupa u kojem je novog američkog predsednika nazvao svinjom, tikvanom i tupanom a onda posle toga rekao da mu treba dati šansu, i nije mi bilo toliko žao - otkrio je Kusturica na konferenciji za štampu.

Naš reditelj je dodao i da sebe nikako ne vidi u politici i da je baviti se politikom danas na Balkanu kao "kada biste stali na odron i znali sigurno da će da vas odnese".

- Ja se divim ministru (Vladanu Vukosavljeviću) da se uopšte bavi politikom i on to radi iz obrazovanja i potrebe da u svakoj sferi dovede red i pokuša da učini nešto dobro, ali ja mislim da je bavljenje politikom na Balkanu kao kada biste stali na odron i znali sigurno da će da vas odnese - rekao je Kusturica odgovarajući na pitanja novinara povodom spekulacija da bi mogao da se kandiduje za predsednika Srbije.

- Oni koji pomisle da bih ja to mogao, ne shvataju do koje je mere do komplikovano, do koje mere to ne podrazumeva znanje, temperament i do koje mere je to u savremenim uslovima uglavljeno u kapital i sve ono što on predstavlja i šta bi taj političar trebalo da predstavi, ne samo rečju - kazao je on.

Kusturica je ocenio da smo "došli u vreme kada više ideje, pamet na tom nivou predsednika i predsednika vlade ne predstavljaju samo ono što oni osećaju i misle nego ono ispred čega stoje".

- Kako Andrić napisa negde 'mrtvom se vuku u zube gleda' i ja mislim da je to najvažnije. Ovaj novi svet, posebno vaš svet, koji je spoljni svet koji barata informacijama, ne pravi razliku između mrtvih i živih i utoliko je mnogo važno da se čovek ne postavi na klizavicu dok živi, pa da kad umre da bi mogli eventualno da mu zameraju, kao što su novinari zamerali Momi Kaporu dok se još nije ohladio - dodao je reditelj na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading