Karmen osvetnica: Čuvena opera Žorža Bizea dobila novi završetak, mišljenje publike podeljeno

Autor:

11.01.2018 22:00

Foto:

Foto:



Opera "Karmen" u Italiji prikazana je u novoj verziji, u kojoj istoimena junakinja ostaje živa umesto da je ubijena, a sve zahvaljujući hrabroj izmeni raspleta čuvenog ostvarenja Žorža Bizea, s porukom da je vreme da se stavi tačka na nasilje nad ženama.

U klasičnoj operi, koja je prvi put izvedena u Parizu 1875, Karmen ubija Don Hoze u naletu ljubomore, ali se opera "u novom ruhu", koja se prikazuje u Firenci, završava obrnutim prizorom, u kojem junakinja ispaljuje smrtne hice u Don Hozea, prenosi AP.

- Ovo je način da kažemo svima, i muškarcima i ženama, da nam je dosta nasilja. U ovom slučaju reč je o jasnoj poruci protiv nasilja nad ženama, pošasti koja se uvek tiče svih nas, a u ovom trenutku je to naočigled svih -  rekla je američkoj agenciji sopran Veronica Simeoni uoči sinoćnog nastupa.

Reakcije gledalaca i korisnika društvenih mreža na izmene scenarija opere su mešovite, ali su ulaznice u svakom slučaju rasprodate do poslednjeg mesta, a planirano je da opera u novoj verziji ostane na repertoaru u naredne dve ili tri godine.

Maja Gašić

Autor