Jelica Sretenović: Volim mlade koji se ne mire s mediokritetskim merilima današnjice

Autor:

23.01.2017 19:55

Foto:

Foto:



Mada je došla posle mnogih značajnih rola, uloga Koviljke Koke Stanković iz kultne serije "Bolji život" (RTS 1, 9.05) ostavila je snažan pečat na karijeru Jelice Sretenović. Pamtimo je, između ostalog, i kao Jasnu iz "Nacionalne klase", podstanarku Suzanu iz "Tesne kože" i radnicu jezičkog odeljenja Ljubičicu iz "Srećnih ljudi". Ova glumica se još nije umorila, ali problem je u tome što serija poput "Boljeg života" više nema.

Emilija i Giga o tome kako bi izgledao Bolji život 30 godina kasnije

- Mogu da radim još mnogo toga, ali se to više nikad neće odraziti na 22 miliona stanovnika, koliko je tadašnja Juga imala - kaže glumica. - Dobro je da se ove serije repriziraju, jer mladi mogu da vide kako se živelo na ovim prostorima pre tri decenije, a to znači - isto. Sad nam je i Crna Gora inostranstvo, i to je činjenica s kojom se teško mirim.

Sretenovićeva je doba u kojem je nastao "Bolji život" okarakterisala kao srećno.

- Bila su to drugačija vremena i za mene srećan život. Više se radilo, a te 1987. smo još imali Jadransko more i Kranjsku goru. Sve je tako bilo, i nismo sumnjali da će tako i ostati - priča glumica, i dodaje da joj nedostaju serije poput onih koje su se nekad stvarale.

- Naravno da mi fale, ali to je nebitno. Došla su druga vremena - odgovara Jelica. - Za kulturu se izdvaja 0,6 odsto budžeta, i šta onda da očekujemo?! Nekad su kultura i obrazovanje nešto značili. Ko je tad završio gimnaziju znao je mnogo više od onih koju danas imaju mastere. Zato volim mlade koji se ne mire s mediokritetskim merilima današnjice. Postoji odličan grafit na Dorćolu koji glasi: "Poštovani saputnici, pročitajte koju knjigu".

Ceca Bojković: Bolji život nema nastavak, možemo samo da čuvamo uspomene

Često smo je viđali "u koži" oštrih i odvažnih žena, baš kao što je i Koka. Na pitanje koliko ovaj lik ima veze s njom lično, glumica otkriva:

- Ima utoliko što sam je ja igrala. Sve su uloge najpre na papiru, i ludo bi bilo da u to uklapam sebe. Pročačka se po karakteru osobe koju tumačite i onda dobar deo sebe date onome što izvodite.

Glumci se danas sve češće okreću privatnim produkcijama i na taj način stvaraju prostor na kom će moći da iskažu kreativnost i talenat. Jer, činjenica je da je uloga malo.

- Gde danas glumci da se zaposle? Beograd kao dvomilionski grad ima malo scena, pa i ostvareni moraju da se snalaze. Nedostaju nam male scene i pozorišta na kojima bi glumci mogli da se iskažu - kaže Sretenovićeva, koja sa pevačicom Zoranom Pavić, voditeljem Nenadom Škundrićem i članom nekadašnje muzičke grupe "Montenigersi" Igorom Lazićem Nigorom igra u komediji "Ko vama dade predstavu".

- Do ove saradnje je došlo spontano, a sa Zoranom se gotivim odranije. Scenarista Semir Gicić ima osećaj za kritiku današnjice na duhovit i inteligentan način - poručuje glumica u razgovoru za Novosti.

Komentari. (0)

Loading