Izložba "50 godina koncertne rok fotografije u Srbiji"

Autor:

11.12.2017 09:27

Foto:

Foto:



U galeriji "Pro3or" sinoć j otvorena izložba "50 godina koncertne rok fotografije u Srbiji" koja obuhvata 100 fotografija 25 autora različitih generacija koji su dali značajan doprinos promovisanju rokenrola i koncertne rok fotografije od 1966. godine.

Fotografi koji su sa žarom radili i pratili živu scenu rokenrola, naše domaće bendove i nastupe gostiju iz inostranstva,  svojim fotografijama na ovoj izložbi prikazuju prvenstveno svoj izbor onoga što je za njih bilo značajno, a što je obeležilo njihovo i naše vreme. Autori fotografija su: Tomislav Peternek, Branibor Debeljković, Brian Branislav Rašić, Slobodan Purić, Imre Szabo, Goranka Matić, Kamenko Pajić, Zoran Trbović, Vukica Mikača, Zoran Vujović, Slobodan Sarić Hemfri, Nebojša Babić, David Vartabedijan, Stanislav Milojković, Anamarija Vartabedijan, Srđan Veljović, Miloš Milojević, Raša Milojević, Milena Anđela Mišić Atanacković, Nemanja Đorđević, Zoran Mojsin, Marko Ristić, Jovana Milovanović, Wood RS, Danko Strahinić.

Kako su najavili organizatori, biće izložene fotografije sa prve Gitarijade, sa prvog koncerta inostranog pank benda (The Ruts) u Srbiji održanog 1980. u Hali "Pinki", kao sa Zaječarske gitarijade, Egzita i drugih bitnih događaja. Stariji će moći da se prisete, a mladi upoznaju sa atmosferom na koncertima EKV-a, Slađane Milošević, Bajage i Instruktora, Rolingstonsa, Ajron Mejdena i drugih, kroz analogne i digitalne fotografije.

Uz arhiviranje, dokumentovanje, čuvanje istorijske i umetničke građe, ova izložba ističe i značaj istorijsko-društvenog i kulturnog konteksta rokenrola.

Izložba  će trajati do 17. decembra.

Maja Gašić

Autor