Istraži, prikaži, znanje potraži: Noć istraživača 30. septembra u 12 gradova Srbije!

Autor:

07.09.2016 15:43

Foto:

Foto:



U prošlogodišnjoj, jubilarnoj, desetoj Noći istraživača učestvovao je 1,1 milion građana zajedno sa 18.000 istraživača u 280 gradova Evrope i sveta.

Noć istraživača u Srbiji održaće se u čak 12 gradova: Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Pirotu, Požarevcu, Petnici, Inđiji, Zrenjaninu, Pančevu, Šapcu i Subotici a ulaz na sve događaje biće besplatan.

“Cilj Noći istraživača je da promoviše naučnu karijeru kao izbor mladih i neopredeljenih. Školarci, kao ciljna grupa, bilo osnovci ili srednjoškolci, su oni kojima treba da skrenemo pažnju na značaj nauke, a istovremeno da im pokažemo koliko je nauka zabavan i kreativan posao. Iako smo odavno prevazišli stereotipe o naučnicima u filmovima, u stvarnom svetu stereotipi i dalje postoje i krajnje je vreme da ih se rešimo. Iz tog razloga pokušavamo da na svakoj manifestaciji Noći istraživača, sem istraživanja i profesionalnog života, pokažemo hobije i druga interesovanja naučnika iz privatnog života”, objasnila je dr Tanja Adnađević, naučna saradnica Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" i koordinatorka Noći istraživača.

Migracijama će se, poslednjeg petka u septembru od 17 do 22 časa, baviti program Noći istraživača u Beogradu, Nišu, Kragujevcu, Pirotu, Požarevcu, Inđiji i Petnici.

U Beogradu istraživači će dočekati posetioce na Kalemegdanu, kod fontane “Borba” i na Savskom šetalištu, Muzeju Vuka i Dositeja, Francuskom institutu i Baranoya Caffe Baru. U Požarevcu na Glavnom trgu, u Ulici Branka Radičevića i Prvoj gimnaziji u Kragujevcu, zatim Tvrđavi i Letnjoj pozornici u Nišu, centralnim ulicama Pirota, pešačkoj zoni u Inđiji i u Istraživačkoj stanici Petnica, sve radoznale umove koji odluče da prošetaju stazom znanja očekuju odgovori na pitanja šta su to migracije, kakve mogu biti, zašto se ljudi sele, i zašto migracije postoje i u muzici, jeziku i među pticama.

Uobičajno je da svi putevi vode u Beograd, ali će istraživači krenuti u suprotnom smeru. Prvi put će svi gradovi imati istovetan program. Za one koji vole da se takmiče, i pobeđuju, spremna je posebna zabava u kojoj će oni najhrabriji dobiti priliku da pobede ekipu naučnika u kvizu znanja ili u društvenoj igri. Istraživači će posetioce povesti na četiri strane koje vode različitim putevima i mestima do zajedničke istine. Vikimedijanci će pokazati posetiocima kako se prave staze saznanja u najvećoj on-line enciklopediji, dok će školarci vršnjaci pokazati kako se postaje naučnik.

Od evolucionih biologa sledi priča na zanimljiv i jasan način, kroz igrice, kviz i različite programe simulacije, koja ima za cilj da provede i upozna sa evolucionim mehanizmima i migracijama. Kroz EU ćošak svi zainteresovani dobiće priliku da prate naučne i lične priče istraživača i saznaju kako je moguće uz pomoć Evropske unije ispuniti naučne snove. Istraživanje različitih naučnih fenomena - i u EU i u Srbiji, uz pomoć različitih stipendija i evropskih projekata, predstaviće naši uspešni i mladi istraživači.

U Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici, Inđiji, Šapcu i Pančevu od 16 časova pa sve do ponoći kroz COOL nauku – nauka niskih temperatura, posetioci će imati priliku da vide mnogobrojne COOL eksponate i učestvuju u interaktivnim radionicama kojima je cilj da pokažu koliko je nauka COOL. Na istom mestu moći će da popričaju na COOL teme sa našim COOL naučnicima, uz COOL poslasticu – naučni sladoled.

Već od 15 sati u tržnom centru BIG počinje program za najmlađe Novosađane – Naučno igralište, a do 22 sata će posetioci uživati u zanimljivim eksponatima, interesantnim radionicama, uz sladoled razgovarati sa naučnicima… Oni stariji pozvani su u klub Kvoter od 20 sati, gde ih čeka predavanje o pivu, kao i degustacija specijalno napravljenog napitka od hmelja sa tajnim dodacima, izložba fotografija ART OF FIZIKS, već tradicionalni naučni kviz i odlična svirka benda MistakeMistake.

Kao uvod u ovu Noć, Novosađani su pozvani da već 23. septembra prisustvuju naučno-popularnom predavanju “Ledeno doba”, profesora Mlađena Jovanovića u klubu Kvoter, od 20 sati.

Naučno-popularni program od 16 pa do 22 sata, očekuje i Zrenjanince u Kulturnom centru, Subotičane kod Zelene fontane, Šapčane na Glavnom trgu i Pančevce u centru grada.

“Ono što primećujemo u svetu poslednjih nekoliko godina je da, `štreberi` konačno počinju da dobijaju pažnju koju zaslužuju, da znanje i inovativnost čak postaju trend. Ono što mi naučnici, odavno već znamo, a sada želimo da podelimo sa svima, jeste ta `cool` strana nauke - ne samo kroz interesantne naučne teme i eksperimente već i kroz zaista kul naučnike koji će biti tu u ovoj Noći da vam pokažu neke kul demonstracije, da vas nauče nešto o nauci niskih temperatura, da podele sa vama svoja iskustva sa žongliranjem, perkusijama i ostalim kul stvarima kojima se bave kada se ne bave naukom. A zatim, nakon ove noći kul nauke, u okviru Cool&Hot projekta Noći istraživača vas u 2017. godini čekamo sa pričom o najaktuelnijim i gorućim temama kojima se nauka bavi”, poručuje prof. dr Tijana Prodanović, sa novosadskog PMF-a, programska direktorka manifestacije u Novom Sadu.

Noć istraživača finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska Kiri.

U Srbiji pod imenom Noć istraživača postoje dva projekta ReFocuS i Cool&Hot.

Koordinator ReFocuS projekta je Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković” sa partnerima Prirodno matematičkim fakultetom iz Niša, Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac i Centrom za promociju nauke.

Projekat Cool&Hot koordinira Fakultet tehničkih nauka Novi Sad sa partnerima Prirodno matematičkim fakultetom iz Novog Sada, Kreativno edukativnim centrom, Visokom tehničkom školom strukovnih studija Zrenjanin, Udruženjem naučnih komunikatora i Centrom za promociju nauke.

Komentari. (0)

Loading