Ispunjena velika želja Ljube Popovića

Autor:

21.01.2017 13:51

Foto:

Foto:



Po svemu jedinstvena izložba na ovim prostorima, kao svojevrstan omaž akademiku i Valjevcu koji je preminuo u avgustu prošle godine, u Modernoj galeriji će biti otvorena u martu.

Jelena Tinska i Ljuba Popović: Velika neobična ljubav koja nije prekinuta smrću

- Reč je o Ljubinim velikim formatima, o slikama koje ranije nisu izlagane i biće to po svemu jedinstvena izložba za celu Srbiju. Nakon toga, uslediće izložba crteža jednog kolekcionara iz Belgije, koji ima preko 300 Ljubinih crteža, takođe nikada do sada prikazanih - najavljuje direktor Moderne galerije Vojislav Jovanović.

Ljubina zadužbina i Dom slikara Mediale, kako kaže Jovanović, neće odustati ni od pokušaja da se jedna od želja slavnog slikara ostvari koliko ove godine. Reč je o osnivanju Muzeja fantastike, a kao potencijalni prostori nameću se trenutno dva prazna gradska prostora, oba zaštićena kao kulturna baština - zgrada stare železničke stanice i nekadašnji Dom vojske.

- Trenutni dogovor sa Gradom je takav da bi lokalna samouprava obezbedila prostor, a mi sredstva za uređenje. Ljubina je ideja bila da ta umetnost nastavi da živi u Valjevu. Trenutno se radi popis Ljubinih knjiga za muzej, izuzetno vredne kolekcije, jer moraju proći carinsku proceduru. Tu je i njegov sto na kome je stvarao i radio, sva paleta boja i četkice, sve što je ostalo u njegovom ateljeu u Parizu. Ljubina porodica želi saradnju s Modernom galerijom - kaže Jovanović.

U Modernoj galeriji, inače, već je izložena poslednja umetnikova slika, na kojoj je praktično radio do poslednjih dana svog života. Popović je delo stvarao u svom ateljeu u Grčkoj, da bi sliku, pre nego što je preminuo, poklonio svom prijatelju, istoričaru umetnosti Nikoli Kusovcu, koji je bio uz njega u poslednjim trenucima.

Plan Moderne galerije je da, zajedno sa obližnjim Narodnim muzejom, ova ustanova bude uvrštena u program školskih ekskurzija Valjevu.

- To bi bila i Ljubina želja. Verujemo da bi bio uspeh ako nam od nekog broja posetilaca koji dođu prvi put bar dvoje-troje nastavi da dolazi. To je budućnost za slikarstvo i umetnost u Valjevu - kaže Vojislav Jovanović.

Komentari. (0)

Loading