Godina u znaku kulture: Ko će biti gosti Festa 2018?

Autor:

02.01.2018 12:00

Foto:

Foto:



Jugoslav Pantelić, direktor Jugoslovenske kinoteke i umetnički direktor Festa, najavio je da će gosti predstojećeg festivala biti afirmisani, poznati stvaraoci, upravo oni koji su mnoge inspirisali da se zaljube u filmsku umetnost.

Pantelić je istakao veliko zadovoljstvo zbog pozitivnih kritika o Festu, koji je prošle godine otvorila diva Monika Beluči.

- Uvek može bolje. Pripadam ljudima koji ne veruju da dobre kritike motivišu na veći rad, jer je organizacija Festa velika odgovornost. Međunarodni filmski festival kakav je Fest zavisi od dobrog odabira ostvarenja koja će u njegovim programima biti prikazana, ali i od tima koji organizuje tu filmsku smotru. Srećan sam što je Fest uz Kustendorf i Festival autorskog filma sigurna kuća za kvalitetna ostvarenja koja je kasnije teško naći i u bioskopima -  kazao je Pantelić za Tanjug.

Direktor Jugoslovenske kinoteke napominje da je godina za nama bila jako uspešna za instituciju kulture koju vodi.

- Najveći međunarodni iskorak ove godine bio je plasman našeg filma 'Skupljači perija' Aleksandra Saše Petrovića u programu Kan klasik. Taj film se posle pola veka vratio tamo gde je sve počelo kada je naš klasik u pitanju uz prisustvo dive kakva je Olivera Katarina - kazao je Pantelić.

U lokalnim okvirima, za Pantelića je najveći domet Jugoslovenske kinoteke projekat u kojem će klasici jugoslovenske i srpske kinematografije biti restaurirani i ponovo prikazani publici.

- Projekat Vip Kinoteka traje od početka 2017. godine. Čini me posebno srećnim činjenica da smo pred krajem godine prikazali restauriranu kopiju filma Slobodana Šijana 'Ko to tamo peva'. Namera nam je da u 2018. godini prikazujemo jedno za drugim restaurirano klasično filmsko delo naše kinematografije - kazao je Pantelić.

 

Osim filmskih projekcija, u zgradi Jugoslovenske kinoteke bilo je džez koncerata, otvarane su izložbe, organizovane tribine posvećene sedmoj umetnosti.

Pantelić kaže da su različiti programi obaveza elitne institucije kulture kakva je Jugoslovenska kinoteka.

- Nije reč o osmišljenoj strategiji, već o normalnosti i osećaju za trenutak i vreme. Film je sublimacija svih umetnosti i sve što može da afirmiše ideju o epohi kada ostvarenja nastaju, dobrodošlo je u Jugoslovensku kinoteku. Trudimo se da publici približimo značajne autore, zaboravljene značajne autore, autore koje vreme u kojem su stvarali nije prepoznala. U našim arhivima su značajni dokumenti vremena i različiti programima mi će mo ih učiniti dostupnijim javnosti - kazao je Pantelić.

Maja Gašić

Autor