Filmu "Izgrednici“ Dejana Zečevića Gran pri 47. "Sofesta“

Autor:

08.07.2018 10:20

Foto:

Foto:



Gran pri 47. Filmskog festivala "Sofest“ pripao je filmu "Izgrednici“, u režiji Dejana Zečevića, saopštio je žiri na zatvaranju festivala u Sopotu.

Premijera “Izgrednika” Dejana Zečevića na FEST-u

Žiri u sastavu: Hristina Popović (predsednik), Bojan Vuletić i Igor Đorđević primetio je da je strah jedan od glavnih motiva koji danas pokreće svet, a da Zečevićevo ostvarenje "estetikom film noara i trilera, izuzetne vizuelne poetike, na najbolji način govori o ovoj univerzalnoj i aktuelnoj temi: živeti u strahu, odupreti se pravilima i mehanizmima straha

-Hrabro, beskompromisno i iskreno, autori su spojili temu, ideju i formu u uzbudljivo i originalno umetničko delo - obrazložio je žiri svoju odluku da najboljim filmom 47. "Sofesta“ proglasi Izgrednike.

Lazar Bodroža o supruzi Nadi Šargin: Imao sam sreće

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Lazaru Bodroži za debitanstki film Ederlezi Rajzing koji, prema oceni žirija, predstavlja revolucionarni iskorak u srpskoj kinematografiji kada je u pitanju mešavina žanrova.

Jovana Gavrilović

Nagrada "Mira Stupica"„ za najbolju žensku ulogu dodeljena je Jovani Gavrilović za "autentičan stil glume i beskompromisnost u odabiru sredstava, hrabru interpretaciju lika Jovanke, kojom je na malom prostoru uspela da izvede bravuru i celom film (Horizonti u režiji Svetislava Dragomirovića) da novu dubinu i kvalitet, dokazavši da male uloge mogu i te kako biti značajne“.

Mlada glumica Jovana Gavrilović dobitnik nagrade Fondacije “Ružica Sokić”

Nagrada "Bata Živojinović“ za najbolju mušku ulogu otišla je u ruke Radovana Vujovića za "nadahnutu glumu koja se u interpretaciji lika Aleksandra (film Izgrednici), nikako ne vidi kao gluma, već kao intimna i zaista proživljena istina".

Specijalno priznanje stručnog žirija pripalo je Marti Bjelici za ulogu u filmu Izgrednici.

Predrag Velinović: Zašto je literatura moćnija od filma

Nagrada publike pripala je filmu Predraga Velinovića Nigde kojim je otvoren "Sofest“ 3. jula, od kada su prikazana 23 filma, od toga 15 u takmičarskoj selekciji.