Film Natali Portman otvara "Dane igre" u Jugoslovenskoj kinoteci

Autor:

24.01.2017 11:08

Foto:

Foto:



Srpska premijera filma "Gospodin Gaga", u produkciji glumice Natali Portman, otvoriće sutra u Jugoslovenskoj kinoteci manifestaciju "Dani igre", koju četvrti put za redom organizuju Beogradski festival igre i Kinoteka, prenosi Tanjug. 

Film govori o jednom od najvažnijih autora savremene umetničke igre u svetu, čuvenom izraelskom koreografu Ohadu Naharnu, a kritičari su saglasni da je "Gospodin Gaga" verovatno najzanimljivije ostvarenje u svom žanru, još od filma "Pina".

Reditelj Tomer Hejman ("Papirne lutke", "Ko će me sada voleti?") napravio je film koji je u kratkom periodu već osvojio nekoliko festivalskih nagrada, uključujući i nagradu publike na festivalu "SXSW", a prikazuje se u bioskopima širom sveta.

Do 29. januara u okviru "Dana igre" publika će moći da pogleda višestruko nagrađivane dokumentarne i igrane filmove.

Intrigantno ostvarenje "Boljšoj Babilon" Nika Rida i Marka Franćetija nudi pogled iza scene prestižnog moskovskog teatra i to u trenutku kada ovo pozorište potresa veliki skandal. Uključujući snimke iza kulisa, predstave koje oduzimaju dah i blještave ispovesti igrača i moćnika Boljšoj teatra, film preispituje uglednu kulturnu instituciju koja se bori da preživi burna politička dešavanja kako unutar, tako i izvan svojih zidova.

Dokumentarac Džodi Li Lajps "Balet 422" prati nastajanje jednog koreografskog dela trupe "Njujork siti balet". Kultni film Roberta Altmana "Trupa" prikazuje život igrača, koreografa i producenata čuvenog "Džofri baleta" iz Čikaga, dok film "Ballets Russes" Daniela Gelera i Dajan Goldfajn govori o trupi koja je senzacionalno obeležila prvu polovinu 20. veka, o njenim zvezdama i produkcijama, kao i o spletkama, rivalitetu i teškoćama.

"Samo kada igram" Bedi Finzi je dokumentarac koji prati snove dvoje crne dece iz brazilskih favela, koja su uprkos stalnim predrasudama i sumnjama, rešena da sruše sve zidove i ostvare svoje ideje, koristeći igru kao jedinu mogućnost za bekstvo iz svakodnevice.

Film Tejlora Hekforda "Bele noći" dobra je najava dolaska slavnog Mihaila Barišnjikova u Beograd u aprilu. Reč je kultnom ostvarenju o igraču koji je pobegao iz Sovjetskog saveza u Ameriku, ali se na putu za jedno gostovanje njegov avion ruši iznad Sibira.

Iz Izraela, svetskog centra savremene igre, dolazi film "Igrajmo!" Gabriela Bibliovica, dokumentarni zapis o uspehu izraelske savremene igre. Film istražuje kako Izrael, uprkos reputaciji militantnog i "mačo" društva, postaje prepoznatljiv kao svetska sila u oblasti umetničke igre i delimično formira njen istorijski razvoj.

Sve projekcije su u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici, a zahvalnost za inicijativu i realizaciju ovog događaja, Beogradski festival igre i Kinoteka duguju autorima filmova, trupama i koreografima koji su sa radošću ustupili svoje materijale.

Maja Gašić

Autor

Komentari. (0)

Loading