Filharmonija za znalce

Autor:

12.10.2016 16:43

Foto:

Foto:



Osvedočeni „znalac“ kompozitorskog zanata, Zoran Erić, započinje istoimeni ciklus, kompozicijom Spisak br. 2, pretposlednjom u nizu porudžbina Beogradske filharmonije u ovoj koncertnoj sezoni, u petak 14. oktobra (Kolarac, 20h). Pod upravom čuvenog Mihaila Jurovskog, mladi laureat takmičenja Čajkovski, Aleksandar Ram, sviraće Šostakovičev Koncert za violončelo i orkestar br. 2, a program će zatvoriti Simfonija br. 3 Sergeja Prokofjeva.

Erićeva kompozicija Spisak br. 2 nastala je kao jedna od pet porudžbina Beogradske filharmonije u koncertnoj sezoni 2016/2017 u skladu sa tematskim ciklusima. Prema rečima kompozitora, pored novih, Spisak br. 2 navodi i delove već poznatih slika haosa iz njegovih ranijih kompozicija Helijum u maloj kutiji za gudački orkestar, Šest scena – komentara za tri violine i gudače i Ko je ubio galeba? za dvanaest violončela.

-Pet porudžbina Beogradske filharmonije je odlična ideja kojom se podstiče savremeno stvaralaštvo od strane našeg najboljeg orkestra, a posebno je interesantno napravljen generacijski dijapazon kojim se predstavljaju aktivni kompozitori različitih stilova. Filharmonija zvuči odlično već od prve probe, vođena pravim znalcem, tako da relaksirano očekujem premijeru kompozicije čiji se koncept zasniva na citatima iz mojih ranijih dela koji se sada nalaze u pravom kontekstu-, rekao je Zoran Erić, kompozitor koji zauzima istaknuto mesto na srpskoj muzičkoj sceni. Redovni je profesor pri Katedri za kompoziciju FMU u Beogradu, a od 2015. godine je rektor Univerziteta umetnosti u Beogradu.

Dirigent Mihail Jurovski, danas je najstariji živi član čuvene muzičke porodice čiji je doprinos muzičkom izvođaštvu nemerljiv. Odrastao u krugu svetski poznatih umetnika bivšeg Sovjetskog Saveza, Mihail Jurovski je bio blizak porodični prijatelј Dmitrija Šostakoviča i danas se smatra jednim od najbolјih interpretatora njegovih dela. Upravo će prilikom trećeg nastupa sa našim orkestrom, Jurovski predvoditi mladog ruskog umetnika, Aleksandra Rama u manje poznatom Koncertu za violončelo br. 2, svog prijatelja i čuvenog kompozitora. Tako će se u društvu osvedočenih znalaca naći jedan od najtalentovanijih i najtraženijih violončelista mlade generacije čiji je stil kombinacija virtuoznosti, emotivnog intenziteta i umetničke osobenosti.

Prvo u nizu večeri „Za znalce“ zaokružuje oštar, ekspresionistički jezik Prokofjeva iz Simfonije br. 3, koja je po svojim smelim zvučnim efektima bliža ne samo scenskoj već i filmskoj muzici. I u sezoni 2016/17 ciklus Za znalce donosi prave izazove za iskusne slušaoce, a sledeći je zakazan za 13. januar, 2017. godine, pod upravom starog filharmonijskog znalca Kristijana Mandeala.

Komentari. (0)

Loading