Evropska filmska akademija prvi put nagradila delo žene

Autor:

12.12.2016 09:56

Foto:

Foto:



U Poljskom gradu Vroclavu, ovogodišnjoj evropskoj prestonici kulture, uručene su nagrade Evropske filmske akademije. Trijumfovala je nemačka komedija „Toni Erdman“ rediteljke Maren Ede.

Najbolji evropski film u 2016. je zabavna groteska savremenog sveta Toni Erdman koja razotkriva poslovni svet 21. veka.

Tim priznanjem, prvi put u istoriji, Evropska filmska akademija nagradila je delo koje je režirala žena. Maren Ede pripalo je priznanje i za najbolju rediteljku.

Maren Ede ističe da je dugo istraživala žene iz poslovnog sveta:

- Imaju mnogo zajedničkog s mojim poslom – ponekad je i snimanje filmova nešto što moraš da postaviš ispred privatnog života.

Najboljim su proglašeni i glumci, sada i zvanično najboljeg evropskog filma – Sandra Huler i Peter Simonišek koji nižu antologijske scene u ostvarenju Toni Erdman.

Specijalnu nagradu za doprinos svetskoj kinematografiji dobio je harizmatični Pirs Brosnan.

Glumac Pirs Brosnan navodi da je počastvovan što je dobio prestižnu nagradu kao potvrdu njegovog glumačkog i producentskog rada, dodajući da je došla u pravom trenutku u njegovom životu.

Nagrada za životno delo dodeljena je francuskom scenaristi i piscu Žan Klod Karijeru, poznatom po scenariju za film Nepodnošljiva lakoća postojanja pisanom po romanu Milana Kundere.

Komentari. (0)

Loading