Emotivan susret s publikom nakon 30 godina: Ivo Pogorelić dočekan ovacijama i gromoglasnim aplauzom u Beogradu

Autor:

17.12.2017 10:26

Foto:

Foto:



Beogradska publika je ovacijama i gromkim aplauzom dočekala slavnog pijanistu Ivu Pogorelića sinoć na Kolarcu. 

Emocije prilikom ponovnog, predugo iščekivanog susreta sa publikom svog rodnog grada nije krio ni maestro a ni Beograđani, koji su Veliku dvoranu Kolarca ispunili do poslednjeg mesta.

Posle skoro tri decenije Pogorelić se vratio u Beograd, a njegovim koncertom u Kolarčevoj zadužbini zaokružena je serija jubilarnih koncerata Simfonijskog orkestra RTS-a povodom 80. godišnjice neprekidnog rada.

- Dužan sam da publici ponudim program u skladu sa svojom reputacijom, jer publika teško dolazi do karata i pri tom ih skupo plaća, te zato treba nešto i da dobije - rekao je Pogorelić pred beogradski koncert.

Velika zvezda klasične muzike bivše Jugoslavije izveo je Koncert za klavir i orkestar broj 2, u f-molu, opus 21 Frederika Šopena. Pored Šopenovog koncerta, na programu je bila i Simfonija iz Novog sveta Antonjina Dvoržaka, jedno od najpopularnijih dela simfonijskog repertoara. Pogorelića je pratio Simfonijski orkestar RTS-a pod upravom Bojana Suđića.

Na emotivnom i toplom prijemu beogradske publike, maestro klavira se zahvalio tako što je mimo svojih uobičajenih rutina izveo na bis drugi stav Šopenovog koncerta koji je na njegovom redovnom repertoaru već četiri decenije.

Šopenov drugi klavirski koncert, Pogorelić je inače snimio za Dojče gramofon 1983. godine sa Simfonijskim orkestrom Čikaga pod upravom Klaudija Abada, i ova interpretacija slovi za kanonsku.

Slavni pijanista odžaće još jedan solistički koncert 18. decembra, takođe na Kolarcu. Koncert slavnog pijaniste okupio je veliki broj poznatih ličnosti iz sveta kulture i umetnosti.

Maja Gašić

Autor