Emir Kusturica otvorio 10. LIFFE i primio nagradu "Živojin Žika Pavlović" za afirmaciju srpskog filma u svetu

Autor:

20.09.2017 12:34

Foto:

Foto:



Proslavljeni reditelj Emir Kusturica otvorio je sinoć 10. Leskovački internacionalni festival filmske režije (LIFFE). Kusturici je tom prilikom uručena i nagrada "Živojin Žika Pavlović" za afirmaciju srpskog filma u svetu.

- Žika Pavlović je upoređivao Zapad i prostor u kome mi živimo i Zapad je nazivao prostorom gde vladaju kristali. On je hteo da kaže da su perfektne forme dovele Zapad do tačke do koje je on i dospeo, a Žika i svi ljudi koji su stvarali u vreme crnog talasa uspeli su da sondu spuste mnogo dublje nego što su ti kristali - istakao je Kusturica, prenosi Tanjug.

On je naglasio da je Žika Pavlović bio jedan od najznačajnijih u svetu filma.

- Enciklopedije se pišu kao istorije, iz centra kome odgovara da jedan ili drugi vladajući ukus ima svoje predstavnike, a tri od ukupno 10 filmova, koliko je Žika snimio, svrstavaju se među najbolje svetske filmove - rekao je Kusturica.

Emir Kusturica uoči “Boljšoj” festivala: Želim da mladi umetnici ne budu opterećeni crvenim tepihom

On je istakao da je Žika Pavlović stvarao u nevreme, koje je davalo ozbiljne teme koje su bile autorski izbor i političko opredeljenje i svako drugo koje je na kraju podrazumevalo dobar film.

- U svetskim razmerama postoje reditelji koji su radili redukcionistički, bez ukrašavanja i ulepsavanja, i ako pogledate dokle je stigao savremeni film, možemo da kažemo da je Žika Pavlović šezdesetih godina najavio stanje u kome je današnja forma, s tim što je on stvarao tu formu, a danas se ta forma sponatano izražava, jer se filmovi više ne prave iz filozofskih, književnih umetničkih uglova - kazao je Kusturica.

On je primetio da živimo u vremenu u kome bioskop više ne predstavlja hram umetnosti kao što je bio šezdesetih i sedamdesetih godina, dodavši da sve više liči da će film na kraju završiti na festivalima.

Kusturičin film "Na mlečnom putu" sinoć je prikazan u Leskovcu van konkurencije za nagrade, a proslavljeni reditelj je sa svojim "No smoking orkestrom" nastupio na gradskom trgu, što je njihov prvi koncert u Srbiji nakon osam godina.

 

Do 23. septembra u takmičarskom programu biće prikazani filmovi: "Slepi putnik na brodu ludaka", "Igla ispod praga", "Amok", "Ne gledaj mi u pijat", "Oslobođenje Skoplja", "Pojdi z mano", "Noćno življenje", "Rekvijem za gospođu J", "Zlatna petorka", "Žaba", "Muškarci ne plaču" i "Nigde".

Žiri u sastavu: reditelji Zrinko Ogresta i Karpo Godina i glumac Zoran Cvijanović dodeliće Gran pri "Živojin Žika Pavlović", a biće dodeljene i druga i treća nagrada za režiju, kao i "Zlatni lešnik" za najbolju mušku i najbolju žensku ulogu.

Maja Gašić

Autor