Delo na koje se čekalo 30 godina: Promocija knjige o Olji Ivanjicki

Autor:

18.10.2017 10:51

Foto:

Foto:



Prvo predstavljanje knjige “Olja”, autora Dragoša Kalajića, koja je na objavljivanje čekala više od 30 godina, održano je juče u Istorijskom muzeju Srbije na Trgu Nikole Pašića u okviru pratećeg programa izložbe "Zaostavština Olje Ivanjicki".

Knjiga „Olja” koju je Dragoš Kalajić napisao još 1985. godine, a 1989. godine je dopunio još jednim poglavljem, govori o Oljinoj umetnosti ali i okolnostima koje su dovodile do stvaralaštva kakvo poznajemo. Knjiga na zanimljiv način ortkriva veze, simbole, mistiku, ali i glamur i duh umetnice.

Delo Dragoša Kalajića je više od trideset godina čekalo da bude objavljeno. Knjiga je nastala u vreme Jugoslavije, planirana da bude objavljena i u Americi, ostala je na jednoj polici u ateljeu Olje Ivanjicki da svedoči o vremenu kada je skoro sve bilo moguće, a opet se nije događalo uvek. Oljinu i Dragoševu knjigu odlagale su različite okolnosti, a raspad Jugoslavije na kraju je doveo i do propadanja velikih i jakih izdavača, do novih okolnosti i novih odlaganja.

Rukopis na polici sačekao je i večni odlazak prvo Dragoša Kalajića a zatim i Olje Ivanjicki, sve do 2017. godine kada je izdavač Vukotić Media odlučio da je pravo vreme da ova knjiga konačno ugleda svetlost dana. I možda baš ova knjiga može da delimično da odgovor zašto je izložbu "Zaostavština Olje Ivanjicki" u Istorijskom muzeju Srbije do sada videlo oko 30.000 posetilaca.

Na predstavljanju knjige su govorili direktorka Istorijskog muzeja Srbije dr Dušica Bojić, direktorka Fonda “Olga - Olja Ivanjicki” Suzana Spasić, istoričarka umetnosti Tamara Ognjević, Oljin dugogodišnji prijatelj i predsednik UO Fonda “Mirko Mrkić Ostroški” i direktor Vukotić Media i izdavač ove reprezentativne knjige Manojlo - Manjo Vukotić.

Maja Gašić

Autor