Čuveni Mihail Barišnjikov dolazi u Beograd

Autor:

09.09.2016 21:01

Foto:

Foto:



Jedan od tri najveća baletska igrača u istoriji biće gost Beograda u martu iduće godine.  Ekskluzivni umetnički događaj koji će najaviti 14. Beogradski festival igre  je predstava “Brodski/Barišnjikov”, nastala u koprodukciji Barišnjikov centra iz Njujorka i Novog teatra iz Rige. Radi se o pozorišnom komadu za koji vlada neverovatno interesovanje važnih svetskih festivala i scena, kažu u BFI.

“Brodski/Barišnjikov” je predstava za jednog čoveka, zasnovana na poemama laureata Nobelove nagrade, Josifa Brodskog. Emotivno putovanje u dubine složenih pesničkih kompozicija, režirao je čuveni litvanski reditelj Alvis Hermanis. Nesumljivo je da su sličnosti u životnim biografijama Brodskog i Barišnjikova, pre svega napuštanje tadašnjeg SSSR-a i odlazak u Ameriku, bile dodatna inspiracija reditelju za jedinstvenu priču o pravima na osnovnu, ljudsku slobodu.

Mihail Barišnjikov (1948. Riga, Letonija) smatra se jednim od najslavnijih igrača našeg vremena. Nakon početka spektakularne karijere u lenjingradskom Kirov baletu, došao je na Zapad 1974. godine, nastanio se u Njujorku, kao prvak Američkog baletskog teatra (ABT). Godine 1979., pridružio se Njujork Siti baletu, gde je radio sa Džordžom Balanšinom i Džeromom Robinsom. Godinu dana kasnije imenovan je za umetničkog direktora Američkog baletskog teatra, gde je, tokom naredne decenije predstavio novu generaciju igrača i koreografa.

Sa Sarom Džesikom Parker u seriji "Seks i grad"

Od 1990. do 2002. godine, Braišnjikov je bio direktor i igrač kompanije White Oak Dance Project, koju je osnovao zajedno sa koreografom Markom Morisom. Godine 2005. pokrenuo je svoj umetnički centar (Baryshnikov Arts Center) u Njujorku, kreativni prostor za predstavljanje i negovanje multidisciplinarnih umetnika iz celog sveta. Pod njegovim umetničkom direkcijom, programi ovog centra opslužuju preko 700 umetnika i oko 22000 gledalaca godišnje. Barišnjikov je glumac, nominovan za Oskara, i fotograf čiji su radovi izlagani u muzejima i galerijama širom sveta. Njegove fotografije bile su deo publikacija za Aperture i Vanity Fair, između ostalog. Njegovi objavljeni radovi uključuju knjigu “Mers, moj put” (2008). Među brojnim priznanjima je Nagrada Kenedi Centra, Nacionalna medalja časti, Nagrada Komonvelt, Chubb Fellowship, Nagrada Džerom Robins i Vilcek nagrada iz 2012. godine, dok je 2010. godine dobio status francuskog Oficira legije časti.

Komentari. (0)

Loading