Big Bend RTS & Diter Limburg u Domu omladine (video)

Autor:

01.03.2017 11:59

Foto:

Foto:



Diter Limburg (Dieter Limbourg), jedan od vodećih saksofonista evropske džez scene i solista renomiranog Brisel džez orkestra (Brussels Jazz Orchestra), dolazi u Beograd na veliki koncert sa Big Bendom RTS, 7. marta u Domu omladine Beograda!

Džin Batler – zvezda Riverdensa nastupa u Bitef teatru

Naša publika će imati priliku da čuje originalne kompozicije i aranžmane iz ’’pera’’ Ditera Limburga. Kao i uvek do sada, veći deo programa biće premijerno izveden.

Ovaj događaj predstavlja početak saradnje Big Benda RTS u novoj muzičkoj sezoni sa eminentnim kulturnim centrom kakav je Dom omladine Beograda, kao organizatorom Beogradskog džez festivala. Na taj način, kroz seriju koncerata sa istaknutim inostranim umetnicima, a uz saradnju i veliku podršku kreativnog i izvršnog tima DOB, Radio Televizija Srbije, Muzička Produkcija RTS i Big Bend RTS, dobijaju partnera koji prepoznaje umetničke vrednosti našeg ansambla i koji ima kapaciteta i iskustva da džez muziku, kao umetničku formu, podigne na viši nivo.

Posebnost povezivanja i buduće saradnje sa DOB, ulepšava činjenica da Big Bend RTS, sledeće godine proslavlja 70 godina od osnivanja. U duhu najbolje tradicije obe institucije, koje rade najviše što mogu na promovisanju kvalitetne džez muzike, u toku ove sezone predstavićemo niz koncerata našeg najboljeg Big Benda sa ekskluzivnim stranim gostima.

Big Bend RTS već decenijama visoko drži standard kad je u pitanju izvođenje najbolje džez muzike u našim krajevima i predstavlja jedan od ključnih stubova ovdašnje džez scene. Jedno od najvećih postignuća ovog orkestra jeste činjenica da je tokom dugog niza godina na svojim koncertima izgradio posvećenu publiku rafiniranog ukusa, kojoj svaka sezona Big Banda predstavlja svečanost. Osnovan je 1948. godine pod imenom Zabavni orkestar Radio Beograda u formaciji revijskog orkestra, da bi 1954. godine odvajanjem gudačkog ansambla započeo rad kao veliki džez orkestar (“Big Bend”). Dugi niz godina, orkestar su predvodili eminentni dirigenti, kompozitori i aranžeri: Mladen «Bobi» Guteša, Vojislav «Bubiša» Simić, Zvonimir Skerl, Milivoje «Mića» Marković, Duško Gojković i Stjepko Gut. Tokom godina, sa orkestrom su nastupale najveća svetska imena Džez muzike kao što su: Klark Teri, Beni Golson, Džoni Grifin, Majnard Ferguson, Toni Skot, Džon Hendriks, Roj Harguv, Bred Lili, Dajana Šur, Rendi Breker, Džon Fedis, Čak Findli i mnogi drugi... a takođe i zvezde svetskog šou biznisa kao što su: Rej Čarls, Deni Kej, Džozefina Bejker, Mirej Matje, Enriko Masias, Frida Lingstad (ABBA). Kad su u pitanju domaći izvođači, Big Bend RTS je najčešći učesnik Beogradskog džez festivala, od njegovog osnivanja 1971. Tokom rada i stvaranja orkestar je dobio izuzetne nagrade i priznanja.

Martovski festival od 30. marta do 2. aprila u Domu omladine

Prvi koncert u seriji predstavlja ’’odskočnu dasku’’ za početak sezone uspešnih nastupa, te početak plodonosne saradnje dve institucije vezane u raznim segmentima za džez muziku, na zadovoljstvo mnogobrojne publike.

Diter Limburg, rođen 1971 god., je muzičar za koga se sve više čuje na belgijskoj i evropskoj muzičkoj sceni. U različitim formama, sa lakoćom svira različite vrste saksofona, kao i druge drvene duvačke instrumente.

Studirao je na muzičkom konzervatorijumu u Gentu, i u Hilversumu, sa čuvenim saksofonistom i pedagogom Ferdinandom Povelom.

Obišao je čitavu evropu sa ritam i bluz bendom Rufusa Tomasa. 1996-97. je bio stalni član benda Blu Blot, koji je više puta bio podrška čuvenoj pevačici Tini Tarner. Nastupao je sa mnogim poznatim muzičarima belgijske džez scene: Toni Bauvens, Rišar Rusele, Žan-Lui Rasinfos, Bruno Kastelući, Mišel Her, Tuts Tilemans, Žan Varlond, itd. Godine 2001. flamanska radio-televizija je izabrala Ditera Limburga da predstavlja Belgiju na koncertu džez orkestra evropske radio-difuzne unije u Amsterdamu.

Trenutno je član "Brisels džez orkestra" koji vodi alt saksofonista Frank Vagane. Sa njima je snimio album "The September sessions". U starom mejnstrim stilu, Diter nastupa sa pijanistom Šarl Losom, basistom Polom Duboa, i njihovim sastavom "The sweet substitutes".Takođe često nastupa sa post-bap sekstetom "High voltage" sa trubačem Nikom Šepersom. Kao vođa benda, treutno vodi kvartet čiji su članovi gitarista Hans Van Ost, basista Bas Kuimon, i bubnjar Feliks Simten.

Uspeh na Brodveju: Elton Džon komponuje za mjuzikl “Đavo nosi Pradu”

Raspored prolećnih koncerata Big Benda RTS u Domu omladine Beograda:

07. mart - Big Bend RTS & Diter Limburg

12. april - Big Bend RTS & Stjepko Gut

18. maj - Big Bend RTS & Andrea Tofaneli

13. jun - Big Bend RTS & Simon Rigter

Komentari. (0)

Loading