74. Venecijanski filmski festival: "Zlatni lav" za Giljerma del Tora

Autor:

10.09.2017 08:32

Foto:

Foto:



Film meksičkog reditelja Giljerma del Tora "Oblik vode", kojeg AFP naziva romantičnim, naučnofantastičnim ostvarenjem, osvojio je večeras "Zlatnog lava" na Venecijanskom filmskom festivalu.

-Ukoliko ostanete čisti i odani svojoj veri, u ono u šta verujete - u mom slučaju, u čudovišta - možete sve da postignete - rekao je Del Toro u obraćanju na najstarijem filmskom festivalu u svetu.

On je kazao da nagradu posvećuje mladim latinoameričkim rediteljima.

Delom film o čudovištu, delom noar triler, delom holivudski mjuzikl, kritičari su "Oblik vode" nazvali vodenom verzijom bajke "Lepotica i zver" o mladoj ženi zaljubljenoj u stvorenje sa krljuštima iz amazonskih dubina. Poput najboljih bajki, priča je zasnovana na stvarnom svetu: imigrantkinji sa juga koja se suočava sa neprijatnostima u bezbednošću opsednutom Amerikom.

Radnja je smeštena u Baltimor šezdesetih gde nemo siroče Eliza (Seli Hokins) radi kao čistačica u strogo čuvanoj laboratoriji i uspostavlja vezu sa zarobljenim stvorenjem u središtu hladnoratovskih prepucavanja između SAD i SSSR.

Britanska glumica Šarlot Rempling za ulogu Hane u istoimenom filmu, dobila Pehar Volpi za najbolju glumicu, a Palestinac Kamel El Baša za najboljeg glumca za ulogu u filmu "Uvreda".

Velika nagrada žirija dodeljena je izraelskom reditelju Šamuelu Maozu za dramu "Fokstrot" (Foxtrot). Za najbolju režiju nagrađen je francuski glumac i reditelj debitant Gzavije Leran za "Starateljstvo" (Jusqu’à La Garde / Custody). Leran je dobio i Nagradu "Luiđi de Laurentis - Lav budućnosti" za najboljeg reditelja debitanta čitavog festivala.

Za najbolji scenario nagrađen je takođe jedan od favorita kritike, britansko-irski pisac Martin Mekdona za film koji je i režirao, "Tri bilborda izvan Ebinga u Misuriju" (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) sa Franses Mekdormand i Vudijem Harelsonom.