71. Kanski festival: Objavljena imena članova žirija

Autor:

19.04.2018 17:30

Foto:

Foto:



Američka i francuska glumica Kristen Stjuart i Lea Sedu, kanadski reditelj Deni Vilnev i francuski Robert Gedigijan biće u žiriju Festivala u Kanu.

Žirijem, koji će imati pet žena i četiri muškarca predsedavaće glumica Kejt Blančet, a u njemu će biti i kineski glumac Čang Čen, američka scenaristkinja Ava Duverne, pevačica iz Burundija Kađa Nin i ruski reditelj Andrej Zvjagincev, dodaje Festival u saopštenju.

U susret Kanskom festivalu: Ko su konkurenti za Zlatnu palmu

Prošle godine je žiri, kojim je predsedavao Španac Pedro Almodovar, Zlatnu palmu dodelio filmu "Kvadrat" švedskog reditelja Rubena Ostlunda.

Ovogodišnji festival traje od 8. do 19. maja, kada će žiri dodeliti nagrade.

Veterani poput Žan-Luka Godara i Spajk Lija, ali i reditelji koji su pod prismotrom u svojim zemljama kao što su Iranac Džafar Panahi i Rus Kiril Serebrenikov takmičiće se na 71. festivalu, čiji je službeni program obavljen prošle nedelje.

Danski reditelj Lars fon Trir vraća se ove godine na 71. izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Kanu, posle sedam godina od skandala koji je izazvao s kontroveznom izjavom o nacističkom lideru Adolfu Hitleru, prenela je agencija Frans pres.

- Predsednik Festivala Pjer Leskir i upravni odbor odlučili su da pozovu na Kanski festival Fon Trira, dobitnika Zlatne plame 2000. godine za ostvarenje 'Ples u tami' - naveli su organizatori festivala i dodali da će njegov poslednji film "The House that Jack Built" biti prikazan van takmičarskom dela.

Fon Trir je 2011. godine izrazio simpatiju prema Hitleru na konferenciji za novinare tokom festivala posle projekcije njegovog filma "Melancholia". Uprkos izvinjenju, tada ga je uprava Festivala proglasila za nepoželjnu osobu (persona non grata).

Danski reditelj, čiji filmovi imaju eksplicitne seksualne i nasilne scene, dolazio je redovno na Kanski festival uprkos njegovoj fobiji da putuje avionon, ali deset godina nije bio pozvan na tu poznatu filmsku smotru.

Njegov dolazak će biti jedan od zanimljivih događaja festivala, kao i projekcija filma "Čovek koji je ubio Don Kihota", reditelja Terija Gilijama koji je svetsku slavu stekao kao jedan od glumaca britanskog serijala "Leteći cirkus Montija Pajtona". Taj film će biti prikazan 19. maja na završetku festivala.

Maja Gašić

Autor