25. Festival evropskog filma Palić: Tica Kovi i Rajner Frimel dobitnici nagrade Underground Spirit

Autor:

14.06.2018 11:41

Foto:

Foto:



Nagrada Underground Spirit 25. Festivala evropskog filma Palić otići će u ruke rediteljskom dvojcu Tica Kovi i Rajnar Frimel. Uspostavljena 2008. godine, ova nagrada dodeljuje se za izuzetan rad na polju nezavisnog filma, kao i jedinstven pristup filmskom jeziku i autentičnu autorsku poetiku stvaranu izvan dominantnih tokova filmske industrije.

Italijanska rediteljka i scenaristkinja Tica Kovi (Tizza Covi) i Rajner Frimel (Rainer Frimmel), austrijski reditelj i fotograf, od 1996. godine stvaraju zajedno u oblasti filma, pozorišta i fotografije. Studirali su fotografiju na Univerzitetu u Beču, a 2001. godine režirali dokumentarni film Das ist alles (That’s All). Sopstvenu filmsku producentsku kuću Vento Film osnovali su 2002. godine. Njihov dokumentarac Babooska o svakodnevnoj borbi modernih nomada u Italiji osvojio je 2005. nagradu Volfgang-Staudte na Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu. La Pivellina je njihov prvi igrani film i bio je prikazan na više od 130 međunarodnih filmskih festivala širom sveta. Film je dobio brojne međunarodne nagrade, uključujući Europa Cinemas Label u Kanu i bio je i odabran kao austrijski izbor za najbolji film na stranom jeziku na 83. dodeli Oskara 2010. godine. Igrani film The shine of the day, koji prati razvoj odnosa između pozorišnog glumca i njegovog davno zaboravljenog ujaka, premijerno je prikazan 2012. u međunarodnoj takmičarskoj selekciji na festivalu u Lokarnu gde je osvojio Srebrnog leoparda za najbolju žensku ulogu. Film je takođe nagrađen za najbolji austrijski film na festivalu Diagonale, a 2013. je osvojio nagradu Max Ophuls u Sarbrikenu .

Program Kreativna Evropa drugi put podržao Palićki filmski festival

Tica Kovi i Rajnar Frimel

Mister Universo je njihov poslednji igrani film koji prati život Taira, trenera lavova u cirkusu. Nakon što izgubi svoju srećnu potkovicu, on više ne može da nastupa i započinje potragu za čovekom od koga ju je dobio, u nadi da će dobiti još jednu. Film predstavlja topli, humani rad o životu na marginama u ekonomski uništenom italijanskom cirkusu. Premijerno je prikazan u Lokarnu 2016. godine gde je osvojio nekoliko nagrada, uključujući Europa Cinema Label i nagradu Fipresci, dok je na bečkom festivalu Viennale osvojio nagradu ExtraVALUE .

-Njihovo stvaralaštvo deluje kao sila prirode, pokazujući šta ostaje kada sreća i mišići nestanu - objavio je Cinema Scope o Tici Kovi i Rajneru Frimelu, koji trenutno rade na novom dokumentarnom filmu.

Filmski festival Palić među šest najboljih u Evropi

Nagrada Underground Spirit biće im dodeljena tokom trajanja 25. Festivala u okviru kog će biti prikazan izbor filmova ovih izuzetnih autora.

Jubilarni, 25. Festival evropskog filma Palić, biće održan od 14. do 20. jula na Paliću i u Subotici i prikazaće stotinak relevantnih evropskih naslova raspoređenih u 12 programskih celina: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Crnomorska regija u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitnicima nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Klasici na trgu, Best of Europe 2017, selekcija filmova sa festivala "Žigmond Vilmoš“ iz Segedina i Palić u Beogradu.