Miloš Samolov: Majstor za poslastice po receptu Vesne Trivalić i Nikole Koja

Autor:

10.12.2017 13:46

Foto:

Foto:



Kako je savestan i temeljan u svemu što radi i voli, istaknuti glumac se svojski potrudio ne bi li savladao veštinu kulinarstva, zbog uloge je spreman da izgubi deset kilograma, a na pijacama, osim namirnica, uvek pazari i dobre savete

Miloš Samolov: Nadam se da nikada neću prestati da se igram

Glumac Miloš Samolov (43) kulinarstvo svrstava u jednu od svojih velikih ljubavi, pa u šali kaže kako najviše voli da glumi kako jede, što se moglo videti i u filmu “Sedam i po” u kom je slistio nebrojeno porcija ćevapa. Nikada se nije povlačio pred glumačkim zahtevima, pa je tako zbog pojedinih uloga išao na dijetu. Snimanje serije “Senke nad Balkanom”, gde igra kafandžiju Niškog, pamti, pored ostalog, i po odličnoj klopi koja je glumcima servirana na snimanju u Barandi.

- Moram da priznam da je hrana na setu “Senki nad Balkanom” bila izvrsna - kaže Miloš Samolov. - Domaćinski skuvana, po mom ukusu sto odsto, a pritom se nije štedelo na količini, što je meni dosta bitno. Moguće je da sam tu imao i protekciju, ali u svakom slučaju, sve pohvale za drage kuvare. Kada već pominjemo snimanje i hranu, priznajem da nema ništa slađe od zalogaja u kadru. Uvek sam voleo tu čudnu simbiozu hrane i glume.

Rado priprema obroke za svoju porodicu, suprugu i sina, ali je skroman kada treba da priča o svom kulinarskom umeću.

- Nadam se da dobro kuvam. O tome bi više mogli da kažu moji ukućani, a mislim da su veoma zadovoljni onim što im pravim. Kada se bavite glumom, profesijom koja se u dobroj meri zasniva na mašti i osećanjima, onda vam je potreban veoma konkretan hobi. Za mene je to kuvanje, ono je u mom slučaju primenjena umetnost. Imao sam najboljeg mogućeg učitelja, moju baba Maru. Ukus njenog spanaća i faširanih šnicli nikada neću zaboraviti.

Kao i svi veliki majstori koji su dobro savladali osnove gastronomije daje sebi za pravo da bude kreativan u potrazi za savršenim ukusima.

- Za mene je najbolja improvizacija ona koja je promišljena, koja ima smisla, kako u glumi, tako i u kuhinji. Volim da istražujem, ali u zadatim okvirima. Daću vam primer kobasica. Mogu se smatrati prilično dobrim kobasičarem. Počelo je to onako baš amaterski, međutim, s vremenom sam došao do svojih recepata, koji su velika tajna. Kobasicama koje pravim niko nije odoleo do sada.

Mnoge kulinarske fore naučio je gledajući specijalizovane TV emisije o pripremi hrane.

- Obavezno osetim glad kad na televiziji gledam kako drugi kuvaju. Svojevremeno sam pratio Džejmija Olivera, on je dosta uticao na moj pristup kuhinji. Naravno, prilagodio sam to našoj domaćoj trpezi, koja mi je ipak prioritet. Trudim se da obroci koje spremam budu zdravi, ali prednost uvek dajem ukusu.

Slatkiši ga nikada nisu inspirisali. Ne ume da pravi torte i kolače, ali je za ljubav sina Vuka usavršio pripremu poslastice za koju je recepturu dobio od kolega glumaca.

- Kako volim čokoladu, u restoranu najčešće naručujem tart ili mus. Zbog sina sam morao da naučim da pravim i nešto slatko. Opredelio sam se za poslasticu od plazme i nutele. Recept su mi otkrili Vesna Trivalić i Nikola Kojo. Taj slatkiš se zove tortica. Ne izgleda baš naročito lepo, ali je ukusan.

Zbog uloge Radmila u filmu “Parada” morao je da izgubi čak deset kilograma.

- Težina mi stalno varira. Non-stop sam na nekim režimima ishrane i trudim se da vodim računa šta i koliko jedem, što mi, vidite i sami, baš i ne ide. Iz tog razloga mi se dešavalo da mi kad duže vreme, na parče, snimamo neki film ili seriju, kilaža od scene do scene varira i po nekoliko kilograma. Sećam se da sam zbog jednog kadra “Parade” morao da smršam skoro deset kilograma. Prvu scenu smo snimili šest meseci pre druge, zbog čega sam bio prinuđen da sprovedem rigoroznu dijetu.

Na zelenim pijacama, osim svežih namirnica, nabavlja i mudre savete.

- Volim da idem na pijacu, ali samo radnim danom. Vikendom je prevelika gužva pa je izbegavam. Dok prolazim između tezgi, obično dobijem i ideju šta da skuvam, a ne libim se ni da pitam prodavce za recept. Pijaca je jedina vrsta šopinga koja mi prija.