Milica Jević Drndarević: Labudovo jezero na soku od paradajza

Autor:

09.04.2017 18:17

Foto:

Foto:



Prva solistkinja Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu gastronomiju je istinski zavolela tek kada je pre godinu rodila sina Đorđa, koji joj već pravi društvo za kuhinjskim pultom dok mu sprema omiljene kašice, a u frižideru uvek ima omiljeno crveno povrće u tečnom stanju i kiselo mleko

Kako igračka profesija podrazumeva savršeno vitku figuru, a rođenje deteta je rizik po nju, balerina Milica Jević Drndarević (32) imala je sreću da se posle porođaja vrati na željenu težinu, čak i da izgubi koji kilogram pride zahvaljujući potrebi da pruži najbolje sinu Đorđu i ovlada tajnama pravilne ishrane.

- Đorđe je rođen šestog maja i uskoro će napuniti godinu. Tog dana u porodici, osim njegovog rođendana, slavimo imendan, veridbu i slavu mojih roditelja Đurđevdan - kaže solistkinja Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. - Postoji izreka: “Dete je najbolji vaspitač odraslima”. Sada to razumem i potvrđujem iz sopstvenog iskustva da je tačno, jer sam zbog sina naučila mnoge veštine, između ostalih i kulinarske. Đorđe voli moje bebeće specijalitete, a odnedavno mi i asistira u kuvanju. Raduje se kada ga bezbedno smestim na kuhinjsku radnu površinu i dam mu poklopce i šerpe. To mu je sada jedna od omiljenih zabava.

NEUSPELA PREMIJERA EKSPRES LONCA

Dolazak novog člana porodice ubrzao je promene navika u ishrani.

- Najviše volim da spremam kelerabu, koju pre nego što sam rodila dete nisam ni probala. Ona ima idealan mineralni i vitaminski sastav za rast i razvoj beba i to je razlog što mu je redovno pravim. Od kada sam dobila Đorđa vodim računa o izboru namirnica i posebno obraćam pažnju na pripremu voća i povrća. Prvo sve dobro operem, pa ostavim da odstoji u vodi i sodi bikarboni oko pola sata, nakon toga opet operem i tada je spremno za dalju obradu ili svežu konzumaciju. Ovaj proces pomaže da se iz namirnica otklone tragovi hemijskih sredstava kojima su tretirani. Sve to verovatno ne bih radila da nije Đorđa. U trudnoći sam se, kao i sve buduće mame koje brinu o potomstvu, trudila da dnevne potrebe za hranom na vreme zadovoljim. Kako je beba rasla, tako se i moj apetit povećavao, a i broj kilograma. Slatkiše, koje inače volim i jedem, moj organizam u trudnoći nije tražio. Uopšte nisam imala želju za njima sve do devetog meseca. Tek neposredno pred porođaj sam počela da otičem. Dobila sam čak dvadeset i pet kilograma, ali čim sam se porodila nestalo je sedamnaest, a ubrzo i ostatak. U jurnjavi i obavezama oko deteta uspela sam da izgubim još koji kilogram pa mi je sada težina manja nego pre drugog stanja.

Pre nego što je postala majka njena kuhinja je, kada se u njoj uopšte nešto dešavalo, videla više pehova nego uskusnih jela.

- Pre rođenja deteta kuvanje je za mene bila aktivnost koju nisam imala gde da ubacim u dnevni raspored, tako da smo se suprug i ja uglavnom hranili po restoranima. Čak sam i ekspres lonac dobila na poklon kako bih na brzinu stigla makar nešto da spremim, ali ta sprava, umesto da bude od koristi, napravila mi je haos u kuhinji od kog, na sreću, nisu ostale posledice. Tek što smo se suprug i ja uselili u novi stan, poželela sam da isprobam taj čuveni ekspres lonac pa sam stavila u njega pasulj da se krčka, ne znajući da ne smem ništa da diram dok ne prođe podešeno vreme. Pomerila sam poklopac samo da vidim koliko je pasulj kuvan i u tom trenutku je iz lonca sve izletelo kao iz vulkana i rasulo se po čitavoj kuhinji. Prava je sreća da se nisam opekla, ali sam zato kuhinju sve do plafona ribala satima. Sada se daleko bolje snalazim. Nedavno sam oduševila suprugove roditelje pitom od prosa. Moj muž je specijalista za testeninu, koju dok njega nisam upoznala, do svoje dvadesete, nisam volela. Ali od kada je on sprema za nas, obožavam je. Oboje rado koristimo kurkumu i nijedno naše jelo ne može da prođe bez ovog začina.

JAJA NA STO NAČINA

S obzirom na umetnost kojom se bavi, koja ne trpi višak težine i zahteva snagu, trudi se da u svemu što konzumira bude umerena, ali i da se ne odriče hrane neophodne za zdravo funkcionisanje organizma. Takođe je veliki protivnik izgladnjivanja zarad profesije.

- Ima balerina koje nemaju genetske predispozicije da im figura bude vitka, a neke zbog toga pribegavaju rigoroznim dijetama misleći da je to najbolje i najbrže rešenje. Apsolutno sam protiv toga, naročito u vreme intenzivnih proba i nastupa. Moj jelovnik je zasnovan na raznovrsnim namirnicama, uglavnom odgajanim u našem podneblju. Uživam u jelu, ali trudim se da budem umerena u svemu. Budući da mnogo vežbam, nikada nisam morala da se lišavam bilo koje hrane. Vežbanje i dobar metabolizam su u mom slučaju razlog uvek dobroj figuri. Dijetu nikada nisam imala potrebe da držim. Moj dan započinje čašom vode i voćnim šejkom, doručak je uglavom jači: jaja na sto načina i bezglutenski hleb ili slatki doručak koji čine pirinčane galete sa puterom od badema, indijskog oraha ili kikirikija i medom i mleko. Za ručak obavezno pojedem nešto kuvano, što bi se reklo kašikom, a večera je lagana: salata sa lososom ili tunjevinom, na primer. Volim i slatkiše, ali ponekad, kada zaključim da sam s njima preterala, zamenim čokolade i kolače voćem i medom ili napravim sladoled od dve smrznute banane. Pomešam dve kašike putera od kikirikija sa jednom kašikom kakaoa, dodam banane i sve dobro umutim. Odlična poslastica!

 

NEZABORANI VOĆNI UDAR

Putujući u privatnom aranžmanu i gostujući sa predstavama širom sveta bila je u prilici da upozna razne kulinarske tradicije, a najviše joj se dopala kolumbijska.

- Nisam od onih što se libe kada se susretnu s nečim novim. Ne bih baš jela bube i skakavce, ali probala sam pečene crve kada sam bila na Tajlandu. Imaju ukus čipsa. Najviše mi se svidela hrana u Kolumbiji gde sam dva puta gostovala sa Narodnim pozorištem, sa predstavama “Ko to tamo peva” i “Kraljica Margo”. Posebno su mi prijale njihove čorbe od povrća. Zovu se aijako, a spremaju ih tako što kuvaju zeleniš sa klipom kukuruza, celim ili sečenim na krupne komade, raznim povrćem, obavezno krompirom, pavlakom i kaparom. U neke dodaju i piletinu, a obično ih služe uz pirinač i avokado. U Kolumbiji raste oko 250 vrsta voća. Sem banana koje i kod nas mogu da se kupe, kod njih postoje i one sitne, koje su još slađe. Imaju više od dvadest vrsta manga, predivne gvanavane i anon. Prošlog leta sam gostovala u Flensburgu, u Nemačkoj, i provela tamo mesec i po dana. Povrće i voće je bilo zastrašujuće, sve je imalo isti ukus i miris, nekako veštački. Da bih uništila taj “neukus”, u svu hranu sam dodavala majonez.

Ne dešava se da u njenoj kuhinji zafale omiljene namirnice, a poneku ume da iskoristi i kao prirodni preparat za negu.

- U frižideru uvek imam sok od paradajza i kiselo mleko. Rado koristim limun za sok i dodatak salatama, posebno onoj od krastavca. Kada iscedim sadržaj, koru stavim na lice kao masku, jer sem što ujednačava ten, ovo voće odlično čisti kožu.

Komentari. (0)

Loading