Maja Manojlović: Kako se baklave s višnjama prave s ljubavlju

Autor:

22.10.2017 18:00

Foto:

Foto:



Voditeljka, zvezda TV Pink, ima vrlo jednostavnu tajnu za dobar izgled: obožava hranu spremljenu na tradicionalan način, nikada ne broji kalorije i ne pridržava se strogih kulinarskih pravila, a vitku figuru održava naizgled jednostavnim receptom - mnogo pešači

Nakon što je savladala školu domaće kuhinje, za koju se zainteresovala još kao dete kada je uz crtaće s najvećom pažnjom pratila priloge iz kulinarstva, vođena osećajem za dobro i ukusno Maja Manojlović (33) se otisnula u istraživanje drugih nacionalnih kuvara koje ceni i rado isprobava svaki put kada joj se za to ukaže prilika.

- Radoznala sam kada je gastronomija u pitanju, volim da probam karakteristična jela drugih podneblja - priznaje Maja i nastavlja: - Gde god da putujem, a to činim često, obavezno naručim specijalitete po kojima je čuven kraj sveta u kojem boravim. Većina stvari mi se dopadne, pa posle jedva čekam da mi se to opet nađe na stolu. Jedino što mi baš ne prija jeste hrana spremljena na ovčijem loju, umesto na masti i ulju. Nisam oduševljena ni živom ribom, iako jedem suši, ali samo kada ukus presne ribe nije tako intenzivan. Ne znam da li bih se osmelila da probam insekte ili meso zmije. Kada zamislim tako nešto, u stomaku mi se javi osećaj koji mi se ne sviđa, i verujem da bih takav obrok radije preskočila. Inače nisam izbirljivica. Bila sam ješno dete. Moja baka je govorila da snaga na usta ulazi i u skladu sa time su me i hranili. Imala sam sreću da rastem u domu sa dve sjajne kuvarice, bakom i mamom. Od njih sam naučila osnovna pravila kuvanja, a prvo jelo sam spremila kada mi je bilo samo jedanaest godina. Bila je to je pita s mesom. Sećam se da sam bila veoma ponosna na sebe i sva važna dok sam je servirala ukućanima. Tada sam dobila i prve pohvale. Uz crtaće omiljeni program mi je bio vezan za kulinarstvo. Upijala sam takve sadržaje. Mama mi je zbog toga jednom na poklon kupila predivan kuvar sa hiljadu recepata. Bila sam oduševljena tom knjigom. I danas je čuvam.

KO RADI TAJ I GREŠI

Nije uvek sve išlo glatko u njenom kulinarskom razvoju. Morala je da doživi neka razočaranja kako bi stekla neophodnu rutinu.

- Ne mogu da kažem da mi je baš sve uspelo iz prvog puta i da nisam imala nezgoda u kuhinji, ali i to je deo učenja. Bila sam već gimnazijalka kada sam stavila ulje u šerpicu da se zagreje pre nego dodam luk, a namera mi je bila da napravim sataraš. Zapričala sam se potom sa drugaricom preko telefona i setila se ulja i šerpice tek kada su dim i miris ispunili stan. Izgoreli su i ulje i šerpa, koja se bukvalno zalepila za ringlu. Bila sam u tim godinama kada mi je sve bilo smešno i zabavno, pa i to. Ne bih da zvučim neskromno, ali sada redovno dobijam komplimente na račun hrane koju pripremim. Pehova skoro da nema. Osamostalila sam se pre dve godine i kuvam kada sam raspoložena i imam vremena za to. Uglavnom se oslanjam na restorane i kućnu dostavu, ali kada odlučim da nešto napravim, to uvek bude odlično. Nedavno sam prvi put uključila rernu u svom stanu i spremila baklave sa višnjama. Takozvane baklave iz velike ljubavi. Toliko su bile dobre da su mi sada omiljeni desert.

Kao i svi dobri kuvari ima omiljenu namirnicu i veruje da je hrana pravljena bez pomoći malih aparata ukusnija, a osećaj drugačiji.

- Ne može da se desi da ostanem bez maslinovog ulja, njime prelivam sve što spremam. Takođe, volim jogurt, posebno grčki tip. Nemam ništa protiv kuhinjskih aparata, ali ja koristim samo mikser, i to odskora. Brže je i praktičnije, ali moje iskustvo govori da tek kad mutite ručno javi vam se osećaj prave pripreme hrane. Veoma mi je važno da imam lepe šerpe i posuđe. Od kuhinjskog aksesoara najradije biram bele stolnjake od finih materijala, bele kvalitetne porcelanske tanjire i velike, prave vinske čaše. Omiljeni set tanjira za kolače sam dobila na poklon od mame. U pitanju je porcelan boje slonove kosti sa predivnom bordo ružom na ivici. Imam i kecelju. Nedavno sam je kupila u Parizu. Volim taj grad u kome se sprema odlična hrana, a kecelja je tu da me svaki put podseti na to.

TAJNA DOBROG SOSA

Iako nije izbirljivica, kada oseti da jelo nije napravljeno kako treba, ni na kraj pameti joj nije da se pravi fina i isprazni tanjir da ne bi uvredila kuvaricu ili kuvara.

- Uz sve poštovanje prema onom ko se potrudio oko pripreme hrane, nikada nisam pojela obed koji je bio loše spremljen. Već po izgledu i mirisu umem da procenim da li će mi se jelo dopasti ili ne. Ako ne valja, držim se saveta moje bake koja mi je u takvim prilikama govorila: “Uzmi ti samo malo, tek da zamrljaš tanjir, i ostavi”. Tako i uradim, uzmem, ali baš samo jedan zalogaj, i to je to. Verujem u klasična kulinarska pravila i neprevaziđen ukus tradicionalnih jela. To ko zna da spremi ne može da pogreši. Najbolje jelo koje sam ikada probala upravo je klasično, a verujte da mi je ukus doveden do apsolutnog savršenstva. Radi se o telećem mesu spremanom u posebnom prelivu sa dižon senfom, uz koje je kao prilog bio poslužen najobičniji pomfrit. Milsim da je tajna u prelivu, koji, da bi bio ukusan, zaista mora pažljivo da se priprema. Svi restorani sa Mišlenovim zvezdicama na jednu stranu, ali restoran koji nudi samo to jelo moj je apsolutni favorit. Zove “Relais de l’Entrecote” i nalazi se u Parizu. Slučajno sam ga otkrila jedne večeri dok sam šetala ka katedrali Notr Dam. Videla sam red od tridesetak ljudi koji su strpljivo čekali da dobiju sto u naizgled običnom lokalu. Pitala sam jednu devojku o čemu je reč, i ona mi je rekla da se tu jede najbolje meso sa prelivom od dižon senfa. Stala sam i ja u red i nakon više od pola sata uverila se u to što mi je kazala.

Voli sveže voće i povrće i ima svog omiljenog prodavca kod kojeg ih kupuje, a pritom ne mora da odlazi na pijacu.

- Preko puta mog posla radi ulični prodavac koji godinama tu nudi sveže povrće i voće. Uvek ima lepu i raznovrsnu robu tako da mi pijaca i ne treba, a ne bih ni stigla da idem tamo svaki dan. Što se ostalog tiče, sve kupujem usput u velikim marketima.

Premda istinski gurman, ume da se drži mere koja za posledicu neće imati višak kilograma.

- Zaista uživam u hrani. Pravi sam hedonista, ali sprovodim savete o pravilnoj ishrani i fizičkoj aktivnosti. Ako se desi da dobijem koji kilogram više, odmah to rešavam dijetom i pojačanim aktivnostima. Dosta pešačim, i to brzim tempom. To je prava aktivnost za mene. Već godinama je tako.

Maja Gašić

Autor